11. do 18. rujna

Na 15. Vrisku osamdesetak gostiju u više od 40 programa

06.09.2022 u 16:11

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem, 15. festivalu autora i sajmu knjiga Vrisak od 11. do 18. rujna u art-kvartu Benčić u Rijeci u više od 40 programa sudjelovat će osamdesetak gostiju, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare

Programski direktor festivala Drago Glamuzina istaknuo je da je cjelokupan program Vriska premješten u art-kvart Benčić, kao sjedište kulturnih aktivnosti u Rijeci. Ovo je najbolje mjesto za domaćinstvo festivala, jer i ovdašnje ustanove u kulturi mogu sudjelovati sa svojim aktivnostima u programu festivala, rekao je.

Tako će se večernje promocije novih izdanja održavati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a program za djecu s predstavljanjima novih dječjih naslova u Dječjoj kući. U dvorištu Benčića priredit će se otvaranje s dodjelom V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, uz koncert Jonathana, a u obližnjoj V.B.Z.-ovoj knjižari bit će popratni dijelovi programa festivala.

Pročelnik riječkoga gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da suradnja kulturnih institucija Rijeke okupljenih u Benčiću s organizatorima festivala, u prilagodbi tekućih programa festivalu, može Rijeci donijeti jako puno. Na taj način se dobiva življi festivalski program, naveo je.

Urednik i koordinator programa Marko Pogačar iz programa je izdvojio predstavljanje novih romana Olje Savičević Ivančević "Ljeto s Marijom" i Jurice Pavičića "Mater Dolorosa". Robert Perišić predstavit će svoje najnovije djelo "Brod za Issu", a Damir Šodan antologiju suvremene europske poezije. Sudjelovat će i brojni drugi autori iz Hrvatske i regije s novim naslovima poput Ivice Ivaniševića, Ivice Prtenjače, Gordana Nuhanovića, Nenada Rizvanovića, Srđana Valjarevića ili Velimira Viskovića.

Jedna od tema ovogodišnjeg festivala su klimatske promjene pa će se predstaviti "Snjegolomac", jedan od najvažnijih SF strip serijala, nastao po originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse.

Publika će se moći upoznati s aktualnom mostarskom književnom scenom, na kojoj se, kako je rekao Glamuzina, u posljednje vrijeme pojavilo sedam do osam jakih imena. Od njih će petero gostovati u programu Vriska.

Nova izdanja za djecu u jutarnjem programu Vrisak Junior predstavit će Jurica Pavičić, Sanja Pilić, Marko Pogačar, Melita Rundek i Mila Elegović.

Dodijelit će se i nagrada za književnost na društvenim mrežama.