rijeka

Drago Glamuzina: Uspješno proveden ambiciozni program ovogodišnjeg Vriska

17.09.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Programski direktor riječkog književnog festivala Vrisak Drago Glamuzina izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem festivala, istaknuvši da je program bio ambiciozan, ali da se sve održalo po planu

Šesnaesti Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održao se u Art kvartu Benčić u Rijeci od 10. do 17. rujna. Priređeno je više od 50 programa a sudjelovalo je gotovo 100 ljudi.

Glamuzina je rekao da su se malo i pribojavali kako će se provesti programi prvi put na dvjema scenama, jednoj u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) i drugoj na katu ovog muzeja, i to u isto vrijeme.

"No, pokazalo se da su događanja na dvjema lokacijama istovremeno jako dobro posjećena. Čini se da smo kroz godine uspjeli dobiti publiku. Ove godine su predstavljanja knjiga bila vrlo posjećena, time smo jako zadovoljni, jer bez toga sve ovo što radimo ne bi imalo smisla", rekao je Glamuzina za Hinu.

Istaknuo je da je Vrisak ove godine imao cjelodnevne programe, počevši od sadržaja za djecu u Dječjoj kući ujutro, poslijepodne onih namijenjenih srednjoškolcima, večernjih programa s predstavljanjima knjiga i razgovorima te završetka dana s druženjima u lokalu Dnevni boravak.

Predstavljanja knjiga bila su zanimljiva, bilo je mnogo druženja, zanimljivih i korisnih susreta i dogovora za buduće suradnje. Dogodilo se sve što je važno da festival bude uspješan, ocijenio je.

Glamuzina je ustvrdio da se prostor Art kvarta pokazao vrlo funkcionalnim.

Art kvart kao idealno mjesto za održavanje Vriska

"Godinama smo se selili po Rijeci i nismo mogli pronaći odgovarajući prostor da na jednom mjestu sve organiziramo, sve do dolaska u Art kvart. Ovdje je lakše zvati ljude, stvarati festivalsku atmosferu", ocijenio je.

"Ne želimo biti gosti u Art kvartu, nego da ustanove u kulturi koje ovdje djeluju surađuju s nama, da zajedno kreiramo program i iskoristimo njihove potencijale. Nadam se da će se do sljedećeg izdanja Vriska otvoriti zgrada Gradske knjižnice Rijeka, a to će biti novi veliki prostor s novim mogućnostima", rekao je,

Novi ovogodišnji program "Razgovori s povodom" pokazao se uspješnim, ocijenio je. Iako su se održavali u isto vrijeme kad i predstavljanja knjiga, razgovori su privukli mnogo ljudi, tako su čak i sjedili na podu. Takvi tematski razgovoru su nedostajali u dosadašnjim izdanjima, dodao je.

Programski direktor Vriska ustvrdio je da se ovaj festival izdvaja među ostalim hrvatskim književnim festivalima po predstavljanju regionalne književnosti i najzanimljivijih regionalnih pisaca.

Uz predstavljanje svega što je recentno, objavljeno u Hrvatskoj u ovoj godini i dobilo dobre kritike ili izazvalo polemike, svake godine se predstavi desetak pisaca iz regije sa svojim djelima, a to daje ton festivalu koji drugi nemaju.

Također, dodao je, nigdje drugdje nema toliko druženja i festivalske atmosfere. Mnogo je umjetnika, njihova druženja izgledaju neobavezno, ali se iz njih stvaraju novi projekti i nove knjige. Ne vidi se sve na prvi pogled, istaknuo je Drago Glamuzina.