izvještaj

16. Vrisak: Lijepo je knjigoljupcu ovih dana biti u Rijeci

11.09.2023 u 23:10

Bionic
Reading

Bili smo u Rijeci na prvom danu 16. Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, koji se održava od 10. do 17. rujna u Art kvartu Benčić

Nalazimo se na terasi hotela Continental, pod kestenovima tik uz Mrtvi kanal. S nama su Damir Karakaš, Marko Tomaš i Marko Pogačar, tri mušketira naše književnosti koja su jutros osvanula u Rijeci. Premda je vrijeme ručka, pisci su umorni - Pogačar priča o 'pekarskim' letovima kojima su stigli u Zagreb; Tomaš iz Mostara, on iz Berlina.

Radi se o profesionalcima koji su odavno naviknuti na festivalski žrvanj. Moraju nastupati posvuda, ne može se živjeti isključivo od objavljivanja knjiga, ali su daleko od nezadovoljstva. Pogačar kaže da mu je dobro, da se nema pravo žaliti, ali mu je najbolje bilo dok je živio u studentskom domu i dok mu je književnost bila tek jedan od hobija te donosila za studentski džep sjajna primanja. S 500 kuna honorara mogao je izlaziti mjesec dana, smije se.

Poslije ugodnog razgovora, vrijeme je za obilazak festivalskih lokacija na koje ćemo se vratiti navečer. U festivalskom šatoru nedaleko Žabice njuškamo ponudu knjiga - ovdje su najjeftinije stvari, ali ipak nailazimo na solidan ulov - Sandorfovo izdanje suvremenog klasika 'Komo' Srđana Valjarevića za nevelikih 9 eura. Autor će u narednim danima nastupiti na Vrisku s nastavkom istoga.

Večernji dio programa počeo je u 18 sati promocijom knjige 'Listanje kupusa' Igora Beleša, da bi se nastavilo promocijom knjige Gorana Gerovca 'Satanaelovo evanđelje' u 19 sati. Nažalost nismo svjedočili spomenutim događanjima, ali, budući da smo se obećali ranije, nismo mogli propustiti Karakašev nastup, odnosno riječko predstavljanje njegova posljednjeg romana 'Potop', koje je vodio Pogačar. 'Potop je neka vrsta alefa, sinergija pripovjednih svjetova - od Like, preko Zagreba do Pariza', zaključio je na samom početku pisac-moderator, što nije bilo mrsko ni piscu-gostu.

'Svaki roman radim kao da je zadnji. Ovaj je roman svjedočenje o jednoj mladosti, o svijetu koji više ne postoji. Uvijek sam volio konceptualnu umjetnost, posebno Dalibora Martinisa, koji voli moje knjige, pa smo se brzo dogovorili', izjavio je Karakaš upitan od vizualnom rješenju knjige.

Karakaš je prepun anegdota, pravi zabavljač, sipa ih iz rukava. Ima barem jednu za svako pitanje, a publika gotovo svaku poprati gromoglasnim smijehom. Upitan o prijevodima svojih djela, kaže da pokušava raditi s najboljim prevoditeljima - jer ne prevode se rečenice nego misli pisaca. Veli i da mladim piscima danas nedostaje iskustva, da je on do svojih 26 ili 27 godina proživio svašta. Voli istaknuti da ima dosta vremena jer se bavi samo književnošću pa je to učinio i ovom prilikom.

Nakon svršetka promocije 'Potopa' u MMSU, Karakaš potpisuje primjerke romana obožavateljima, a vesela povorka kreće u Book caffe Dnevni boravak, gdje se održava večernji dio programa. Pratimo pisce koji hodaju prebrzo, gubimo se, uključujemo navigaciju i ubrzo se nalazimo ispred kultnog kafića. Atmosfera je ovdje značajno opuštenija, ljudi su uglavnom isti, moderator je ponovno Pogačar. Njemu su u goste stigli Zvonko Karanović i Damir Šodan, koji će odmah nakon ovog dijela programa izvesti koncert s vlastitim prepjevima songova velikog Leonarda Cohena. Među gomilom prepoznajemo Dragu Glamuzinu, umjetničkog voditelja festivala.

'Ono što smo mi ove godine napravili novo je da smo izabrali lokaciju Art kvarta Benčić. Čini nam se da je to najprirodnije okruženje, gdje su nas ugostile značajne kulturne institucije. Također su se uključile u naš program, odnosno postali su sukreatori programa. Tako ove godine imamo otvaranje dvije važne izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Postoji i suradnja s Art kinom gdje smo imali promociju filma po romanu Zorana Ferića - "Smrt djevojčice sa žigicama". Prostor Art kvarta je fantastičan, ali tek treba zaživjeti. Mislim da ovaj festival može pomoći Art kvartu da zaživi, a i Art kvart pomaže nama', rekao nam je Glamuzina.

'Važna nam je festivalska atmosfera. Ovaj prostor Dnevnog boravka je oduvijek bio bitan - promocije su opuštene, poslije ostanemo i družimo se. Radi se o cjelodnevnom druženju, a bit će gotovo 100 autora, koji se uvijek rado vraćaju', zaključio je i bio je u pravu. Lijepo je knjigoljupcu ovih dana biti u Rijeci.