10. - 17. rujna

Na festivalu Vrisak više od 100 sudionika na 56 događanja

05.09.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Na 16. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak, od 10. do 17. rujna, održat će se 56 događanja s više od 100 sudionika, a bit će predstavljene nove knjige Slobodana Šnajdera, Velibora Čolića, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine i drugih autora, najavljeno je danas

Programski direktor festivala Drago Glamuzina na konferenciji za novinare rekao je da je nakon preseljenja Vriska u riječki Art kvart Benčić prošle godine pokrenuta integracija svih kulturnih ustanova koje djeluju na tom prostoru. Ostvaruje se ideja da to ne bude samo festival književnosti, nego da postane središnji kulturni događaj u Rijeci, istaknuo je.

Dijelove programa festivala predstavili su ravnatelji i suradnici ustanova iz Benčića te najavili da program počinje i prije svečanog otvaranja, 8. rujna čitanjem studentskih nagrađenih priča i pjesama, te 9. rujna predstavljanjem novog izdanja romana Zorana Ferića 'Smrt djevojčice sa žigicama', uz premijeru istoimenog filma Gorana Kulenovića u Art-kinu.

Većina programa održava se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), a festival se otvara 10. rujna u dvorištu Art kvarta, kada će biti dodijeljena i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman.

Tijekom festivala održat će se nekoliko tematskih 'Razgovora s povodom' u kojima će sudjelovati niz riječkih kulturnih djelatnika i drugih istaknutih osoba. Organizator tog dijela programa je nekadašnji riječki gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Predstavit će se niz novih knjiga riječkih autora, među kojima su Igor Beleš, Tea Tulić, Enver Krivac i drugi. Nastavlja se praksa pretpremijernog predstavljanja još neobjavljenih novih izdanja te će biti predstavljen rukopis Srđana Valjarevića 'Komo 2'. Nove knjige predstavit će i Damir Karakaš, Marina Šur Puhlovski, Goran Gerovac, Emir Imamović Pirke, Zoran Ferić, Dora Šustić, Milan Majerović-Stilinović.

Ovogodišnja novost je program za srednjoškolce, s projekcijom filmova, predstavljanjem knjiga i razgovorima. U Dječjoj kući priređuje se bogat program za najmlađe nazvan Vrisak Junior, a svaki dan organizirat će se cjelodnevne igraonice tematski posvećene knjizi i čitanju. MMSU tijekom festivala otvara dvije izložbe, 'Godardove kutije' autora Stephana Crasneansckija i međunarodnu skupnu izložbu "Mreža motovunskih susreta'.

Organizator festivala je izdavačka kuća V.B.Z., a partneri su riječke ustanove u kulturi.