11. IZDANJE ht nagrade

U petak se otvara izložba ponajboljih radova hrvatske suvremene umjetnosti, evo što vas očekuje

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 19.04.2018 12:57
  • Objavljeno 19.04.2018 u 11:39
Ivana Kancir, Snježana Pintarić i Nina Išek Međugorac

Ivana Kancir, Snježana Pintarić i Nina Išek Međugorac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar

Od 236 radova pristiglih na jedanaesti natječaj HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, međunarodno stručno povjerenstvo izabralo je 33 rada, što uz troje pozvanih umjetnika čini ukupan broj od 36 autora i autorica čija će umjetnička djela biti izložena u MSU do 13. svibnja, rekla je na konferenciji za medije 19. travnja ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, koja je i predsjednica stručnog povjerenstva za nagrade. Izložba se otvara 20. travnja u 20 sati

'Ova 11. izložba zaista je čarobna jer pokazuje što sve umjetnost jest, kako nam pomaže da nas stvarnost, onakva kakva jest, ne dotuče', rekla je Snježana Pintarić na najavnoj konferenciji, na kojoj su bile i Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma, te Ivana Kancir, kustosica projekta, koja je pojasnila da izložba nema unaprijed zadanu problemsku okosnicu, ali da se, s obzirom na to da je 11. godinu na natječaj pristiglo mnogo visokokvalitetnih djela, za HT nagradu opravdano može reći kako predstavlja relevantan presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika.

  • +5
  • +2

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar

Ove će godine najveći broj radova na izložbi predstavljati videoradovi, poput filma 'Završni krug' Vladislava Kneževića i 'Vezu ni/je moguće uspostaviti' Tonija Mijača u pokušaju rekonstrukcije sjećanja. Videoinstalacija 'Oči su prozori' pozvane umjetnice Dunje Janković prikazivat će se za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a.

Videoradove brojem slijede fotografski ciklusi poput onih Mare Bratoš, Jasenka Rasola i Tanje Deman. Velik će broj umjetnika izložiti instalacije i multimedijalne instalacije kao što su 'Platon gleda Simpsone' Tihomira Matijevića, 'Tranzicija' Mirjane Vodopije i 'Forensic Folklore///Pathogenesis' Kristiana Kožula.

Za razliku od prethodnih izložbi, jedanaesta će predstaviti veći broj slikarskih djela poput onih Zlatana Vehabovića, Predraga Todorovića i pozvanog umjetnika Zlatana Vrkljana. Na izložbi će također biti zastupljeni crteži Ivice Malčića, grafike Edvina Dragičevića naziva 'Iluzija sigurnosti' i audiorad '4 godišnja doba' Dine Priselca i Silvije Roberte Zaplatić. Dajana Durić radom 'Arhiv praznine' kreirat će specifičan ambijent, a Robert Fišer radom 'Crvotočina' igru za oči.

  • +29
  • +26

Odabrani radovi za 11. HT nagradu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Škofić

Pozvani umjetnici koji, prema odabiru stručnog povjerenstva, izravno sudjeluju na izložbi su Mihael Giba, Dunja Janković i Zlatan Vrkljan.

Radove svih autora možete pogledati na službenoj stranici MSU-a.

Tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo dodijelit će četiri nagrade autorima/autoricama najboljih radova: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Radovi će postati dijelom već bogate zbirke MSU/HT. O četvrtoj nagradi odlučuje glas publike, a autoru rada dodjeljuje se iznos od 10 tisuća kuna kao poticaj za daljnji rad. Nagrada publike nije otkupna.

Stručno povjerenstvo, pored ravnateljice MSU-a Snježane Pintarić, čine Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001, Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, i Ivana Kancir, kustosica u MSU.

Hrvatski Telekom u sklopu izložbe ove godine predstavlja novu, interaktivnu mobilnu aplikaciju Cultural Places koja posjetiteljima omogućava doživljaj kulturnih mjesta, događaja i aktivnosti na potpuno inovativan način. Nova aplikacija poslužit će kao vodič izložbom u MSU. Nakon njezinog skidanja na ulazu u muzej posjetitelji će dobiti lozinku te će tako moći razgledati izložbu uz detaljan vodič na svom pametnom telefonu koji će opisivati svaki rad.

'HT je kulturni entuzijast koji je identificirao potrebu za kulturnom platformom što pruža cjelovito korisničko iskustvo. Zato je nastala aplikacija koja, osim muzeja i galerija u Hrvatskoj, omogućuje pronalazak svih muzeja, galerija i kulturnih događanja na svijetu', rekla je Nina Išek Međugorac iz HT-a.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!