GIBA, JANKOVIĆ I VRKLJAN

Odabrani pozvani umjetnici za izložbu HT nagrada za suvremenu umjetnost

20.02.2018 u 17:23

Bionic
Reading

Međunarodno stručno povjerenstvo HT nagrade pozvalo je na direktno izlaganje na 11. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja će se održati u travnju u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, troje autora - Mihaela Gibu, Dunju Janković i Zlatana Vrkljana

Mihael Giba (1985.) završio je splitsku Umjetničku akademiju, Odsjek za slikarstvo. Od 2009. do 2015. radio kao vanjski suradnik te akademije, slikarskog odsjeka na kolegijima vezanima uz elektronsku sliku. Do danas je ostvario skoro četrdeset samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Stvaralačke mreže Zebra te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Dunja Janković (1980.) je umjetnica čije interdisciplinarno područje rada uključuje intuitivne kolaže, stripove kao apstraktnu naraciju, instalacije, među medijske eksperimente i sitotisak.

Diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a magistrirala na School of Visual Arts u New Yorku. Članica HDLU u Zagrebu i Rijeci te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Radovi su joj izdani u raznim publikacijama i izlagala je po cijelom svijetu. Idejna je začetnica i voditeljica ŠKVER art projekta (skver-art.com) u Malom Lošinju, jedna od organizatorica internacionalnog strip festivala The Projects (Portland, Oregon) te predavačica na Independent Publishing Resource Center-u u Portlandu. Od 2014 godine na otoku Lošinju vodi sitotisak studio i atelje u bivšoj tvornici sardina te sitotisak produkciju pod imenom POLA POLA.

Zlatan Vrkljan (1955.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Šime Perića. Od 1979. do 1981. suradnik je Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera, a od 1987. do 1994. zaposlen kao asistent i docent na zagrebačkoj akademiji.

Ondje je predavao crtanje i bio voditelj klase na slikarskom odjelu. Inicijator je i jedan od suosnivača galerije Arteria i njezin umjetnički direktor od 1994. do 1999. godine. Od 2006. godine docent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i član suradnik HAZU.

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Ove godine za nju se prijavilo 236 radova.

  • +4
10 godina projekta 'HT nagrada – MSU Zagreb' - najbolji radovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Tijekom proteklih deset godina izložba radova, koja predstavlja umjetnike različitih generacija i medijskih izričaja, odabranih na natječaju za tu nagradu postala je reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.

Ove godine radove za izložbu, kao i pozvane autore, biraju Snježana Pintarić, ravnateljica MSU, Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a, Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001 te umjetnik Alem Korkut.

Dodijelit će se tri otkupne nagrade – prva je 75 tisuća kuna, druga 45 tisuća, a treća 40 tisuća kuna. Nagrada publike – 10 tisuća kuna, dodijelit će se umjetniku čiji će rad osvojiti najviše glasova publike, ona nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Troje pozvanih umjetnika dobivaju sedam tisuća kuna za produkciju radova.

Izložba će se održati od 20. travnja do 13. svibnja.