U POVODU DANA VODA

U Muzeju grada Splita otvorena izložba 'Velo misto i njegova fontana'

22.03.2021 u 16:04

Bionic
Reading

Izložba 'Velo misto i njegova fontana' otvorena je u ponedjeljak u Galeriji Muzeja grada Splita, a moći će se razgledati sve do 2. travnja

'Izložba je otvorena simbolično na Svjetski dan voda u slavu splitskoga Spomenika vodi – monumentalne fontane, čije je postavljanje obilježilo dolazak žive vode u Split povodom obnove Dioklecijanovog vodovoda 1880. godine', ističu iz Muzeja.

​Iako zbog epidemiološke situacije nije organizirana uobičajena svečanost otvorenja, izložbu su jutros razgledali splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te sugrađani koji su ustupili svoje obiteljske fotografije za izložbu.

'Svi su se složili kako se radi o lijepoj i emotivnoj izložbi koja evocira uspomene na rekonstrukciju Splitske fontane postavljene u studenom 1979. godine na mjestu one porušene. Rekonstrukciju fontane napravio je zagrebački kipar Stjepan Gračan za potrebe snimanja kadrova legendarne serije Velo misto. Izložbu prate prigodni katalog i suveniri​', kažu u Muzeju​.

​Izložbu je organizirao Muzej grada Splita, Društvo prijatelja kulturne baštine Split – Komisija za obnovu Splitske fontane i Lions klub Split, ​a pokrovitelji ​su Grad Split i ViK d.o.o. Izložba se može razgledati u Galeriji Muzeja grada Splita do 2. travnja ​od ​ponedjeljk​a do petka od 9.30​ do -16.30 sati​, te subot​om i nedjelj​om od 10​ do 14 sati​.​