VRIJEDNA UMJETNINA

Muzej grada Splita otkupio sliku danskoga slikara Johana Petera Kornbecka

31.12.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Muzej grada Splita postao je vlasnik slike koja prikazuje trgovanje na mjestu nekadašnjega pazara pokraj današnjih Prokurativa i na prostoru između Marmontove ulice i Obrova 1874. godine, izvijestili su iz Muzeja

To je druga Kornbeckova slika u zbirci Muzeja grada Splita koji je prošlo ljeto na dražbi aukcijske kuće Rasmunssen otkupio Kornbeckovu sliku iz 1873. godine koja prikazuje katedralu sv. Dujma, peripter nekadašnjeg Dioklecijanovog mauzoleja i palaču Srića - Lukari.

U muzeju kažu da obje slike uz umjetničku, imaju i veliku dokumentarnu vrijednost, jer svjedoče o izgledu Splita u zadnjoj četvrtini 19. stoljeća, te upozoravaju na malo poznato zanimanje danskih slikara za Split tog vremena.

'Dr. Josip Belamarić uspio je prepoznati da novootkupljena slika predstavlja pogled kroz arkade južnoga od dva prolaza zapadnog krila Prokurativa iz vremena kada još nije bilo izgrađeno istočno krilo pa je prvorazredni dokument izgleda prostora na kojem će poslije biti izgrađene splitska Ribarnica, Sumporne toplice i druge, Splićanima dobro poznate, građevine', ističu iz Muzeja. 

Dvije Kornbeckove slike potaknule su istraživanje splitskih motiva u djelima danskih slikara pa će Muzej grada Splita u svibnju u Galeriji Emanuel Vidović organizirati studijsku izložbu 'Split i Dioklecijanova palača na slikama danskih slikara Johana Petera Kornbecka i Christiana Frederika Emila Eckardta', uz popratni katalog Josipa Belamarića, najavljuju iz Muzeja.  

Johan Peter Kornbeck (Kopenhagen, 1837. – 1894.) bio je danski slikar i arhitekt. Kada se iz domovine zaputio na svoj 'Grand Tour' stigao je parobrodom i do Splita gdje je pronašao inspiraciju za osam poznatih slika s motivima splitskih eksterijera koje su nastale od 1873. do 1876. godine.