JO NESBO U ZAGREBU

'U mojim romanima ima više korupcije nego u stvarnosti'

19.04.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Kao gost Noir Festivala u Zagreb je došao norveški pisac krimića Jo Nesbø, koji u Zagrebu ima priličan broj obožavatelja, sudeći po prepunom kinu u centru Kaptol tijekom javnog intervjua koji je s autorom vodila filmska kritičarka Mima Simić

Njegove knjige su se prodale u milijunima primjeraka, Martin Scorsese razmišlja ekranizirati roman 'Snjegović', čitatelji diljem svijeta religiozno prate avanture inspektora Harryja Holea, a kritičari ne štede s pohvalama ovim norveškim socijalno angažiranim krimićima.

Osoba koja ih piše odaziva se na ime Jo Nesbø (čita se Ju Nezbo), te ga se može bez problema svrstati među najpoznatije krimi-autore na svijetu u ovom trenutku. Nesbø je došao u Zagreb na poziv Noir Festivala, a u kinu centra Kaptol je bez problema okupio nekoliko stotina ljudi u publici, koji su došli prisustvovati javnom intervjuu s omiljenim piscem te postaviti i nekoliko vlastitih pitanja.

Nesbøa je ispitivala filmska kritičarka Mima Simić te su u roku od oko sat vremena prošli širok spektar tema – od piščeve nogometne mladosti do toga je li Oslo doista tako mračan grad kao u romanima o Harryju Holeu. Pisac se prisjetio kako se uopće dosjetio tog lika, koji mu je u međuvremenu obilježio karijeru: 'Prvi roman napisao sam s 37 godina, prethodno sam znao pisati tekstove za pjesme. Harry Hole je nastao na letu između Osla i Sydneya, koji prilično dugo traje. Bio sam uzeo odmor od sviranja u bendu i brokerskog posla, koji mi je plaćao račune, te sam dok sam bio u Australiji pet tjedana napisao prvu verziju prvog romana o Harryju Holeu. To ime je inače imao lokalni policajac u susjedstvu moje bake, koja je brata i mene znala plašiti prijetnjama da će po nas doći policajac Hole ako ne budemo slušali.'

Jo Nesbø je prije uspješne spisateljske karijere imao još nekoliko uspjeha: kao tinejdžer pokazao je priličan talent za nogomet te je u Švedskoj bio prilično poznat mladi igrač ('bio sam jako sebičan i nisam nikome dodavao loptu', priznaje danas), dok mu nogometne snove nije prekinula povreda. Nakon toga je svirao u popularnom rock bendu, ali se i zaposlio kao broker zbog financijske sigurnosti. Na tom je poslu dao otkaz poslije povratka iz Australije, a za tri tjedna mu je izdavač javio kako će objaviti roman o Harryju Holeu.


‘Tek je treća knjiga bila bestseler u Norveškoj, iako sam dobio dobre kritike. Publika je došla meni, jer ne pišem ono što mislim da drugi žele, nego idem po svojim pravilima. Ne znam što je bilo točno drugačije s tim trećim romanom, no slično se dogodilo i s prijevodima', rekao je Nesbø Mimi Simić te otkrio da ni sam nekad ne razumije postupke svojeg protagonista Harryja Holea.

Kada je pak riječ o slici Osla koju nudi u tim romanima, Nesbø kaže sljedeće: 'Primarno pišem o Oslu, koji je drugačiji od ostatka Norveške. Svi veliki gradovi dijele neke osobine, pa tako Oslo ima veliku narko-scenu, većina ubojstava i silovanja u Norveškoj se događa u Oslu, tu je i međunarodni kriminal... Moji romani nisu dokumentarni te Oslo u njima predstavljam kao Batmanov Gotham City, koji je strašnija verzija New Yorka. U pravilu u Oslu ima manje korupcije nego u mojim romanima.'

Među svoje književne utjecaje Jo Nesbø ubraja više autora, no posebice ističe američkog pisca krimića Jima Thompsona, koji je naročito plodonosan bio u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. 'On je jedan od prvih koji je pisao iz perspektive psihopata, kao u odličnom romanu ‘The Killer Inside Me’, koji je nedavno ekraniziran', podsjetio je Nesbø.

Popularnost svoje kreacije, Harryja Holea, pisac objašnjava baš time što dotični lik nije savršen i uvijek moralno čist: 'U priči najviše tražimo hoće li protagonist učiniti dobar moralni izbor, hoće li spasiti svoju dušu, pa je svaka priča o Harryju Holeu ujedno i moralna dvojba.'

Norvežanin je otkrio i da je prilično dobro upoznat s ovim prostorima, jer je 1999. kao novinar putovao Balkanom, a prethodno još kao 17-godišnjak na ljetnoj ekskurziji. Kasnije je svoja iskustva iskoristio za jedan od romana o Holeu, objavljen na engleskom govornom području pod naslovom 'The Redeemer'.

Za sve one koji nisu bili u prilici prisustvovati razgovorom s Joom Nesbøom u Kaptol centru, koji je završio pitanjima publike, nova je prilika večeras u 19 sati u Profil Megastoreu, kada je zakazano predstavljanje romana 'Snjegović'.