SIMBOL POBJEDE

U Karlovcu otvoren Muzej domovinskog rata Karlovac - Turanj

06.07.2019 u 10:30

Bionic
Reading

Na otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak da to nije bila samo jedna od brojnih crta obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata, nego simbol pobjede za cijelu Hrvatsku

Grabar-Kitarović podsjetila je kako je granica tzv. Velike Srbije trebala biti na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag, a zbog oblika državnog teritorija najveća je opasnost prijetila upravo u Karlovcu, na Turnju, no 'Hrvatska tu nije bila slomljena, nego je Turanj postao simbol pobjede za cijelu Hrvatsku'.

Ministarstvo branitelja ugradilo muzej u program posjete učenika osmih razreda

Ocijenivši da je važno njegovati kulturu sjećanja, Grabar Kitarović je izrazila vjeru da će muzej zbog jedinstvenog uređenja, poput Vodotornja u Vukovaru, postati jednim od najpoznatijih simbola Domovinskog rata.

Uz želju da uz razne izlete i maturalna putovanja u inozemstvo mladima bude omogućeno da na ovakvim mjestima upoznaju tijek, vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, Grabar-Kitarović je ustvrdila kako je to važno zbog povijesti i moralnih vrijednosti poput zajedništva, domoljublja, viteštva i hrabrosti.

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je kako je muzej posebno usmjeren prema mladim generacijama kao trajni podsjetnik na noviju hrvatsku povijest, na snagu, hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja.

na turnju

[FOTO] Grabar-Kitarović došla na otvorenje muzeja Domovinskog rata u Karlovcu

Pogledaj galeriju

Ministarstvo je muzej već ugradilo u svoj program posjete učenika osmih razreda Vukovaru, Turnju, Kninu i Okučanima, kao obvezne terenske nastave povijesti za sve učenike osmih razreda, a cilj je da se u budućnosti obilaze sva područja koja su bila na prvoj crti obrane domovine.

Osim toga, kaže Medved, značajna i turistička funkcija muzeja, jer će se nalaziti u turističkim katalozima i kartama.

Obuljen Koržinek: 'Postav muzeja je vrlo suvremen'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon obilaska muzeja izrazila je uvjerenje da će to zdanje postati jednim od posjećenijih muzeja u ovom djelu Hrvatske. Od ukupno 26,6 milijuna kuna Ministarstvo kulture podržalo je taj projekt s osam milijuna kuna.

'Pratila sam razvoj projekta u zadnje tri godine i postav je vrlo suvremen, a zanimljiva je i koncepcija da se jedna ruševina konzervira u takvom stanju i sama postane artefakt. Tragedija Vukovara je brojne naše gradove koji su prošli sličnu kalvariju ostavila malo u sjeni, pa i Turanj, koji je doživio strašnu destrukciju', rekla je Obuljen Koržinek.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Karlovac Hrvojka Božić istaknula je kako je prostor Turnja zbog svojeg položaja već od 1582. godine, u vrijeme osmanlijskih osvajanja, imao vojnu funkciju.

Od danas po prvi put ima i civilnu namjenu kao memorija suvremene povijesti, i to kroz izložbu 1991-1995 čija je autorica kustosica muzeja Ružica Stjepanivić.

Ratni zapovjednik Tigrova general pukovnik Marijan Mareković ocijenio je kako je takav muzej potreban jer su Hrvati poznati po zaboravljivosti. 'Vrlo brzo i vrlo lako zaboravljamo ključne dijelove naše prošlosti i ponašamo se kao da ona nije ušla u našu svijest', rekao je.

'Uvijek kada po svijetu i Hrvatskoj govorim o doprinosu hrvatskih branitelja i Domovinskom ratu iznosim primjer Turnja', kazao je Mareković spomenuvši primjer pekara koji je cijelu noć u Karlovcu pod granatama pekao kruh da bi vojska na Turnju i Šancu imala što jesti, i tako cijeli rat. 'Svatko je dao svoj doprinos na način na koji je znao i mogao', dodao je.

Pored izložbe unutar zgrade 'Hotel Californija', nazvane tako ironično u teškim uvjetima rata, postoji i vanjski postav koji predstavlja borbenu tehniku s ukupno 23 predmeta, vozila koja su nastala 1991. godine u trenutku kada branitelji nisu imali vojna vozila te su improvizirali oklopna vozila za potrebe ZNG-a. Izloženi su i borbeni zrakoplov MiG 21, kao i ostaci zrakoplova MiG 21 bis, koji su oborili branitelji Saborskog.

Izložena sredstva vojne tehnike najvećim su dijelom restaurirana sredstvima Ministarstva kulture i Grada Karlovca te donacijama OS RH.