6. studeni

U hrvatska kina, ravno s venecijanske Mostre, stiže dokumentarac o Greti Thunberg

02.11.2021 u 10:25

Bionic
Reading

Kinopremijera najavljena je za petak 5. studenog u Dokukinu KIC uz panel o načinima borbe protiv klimatskih promjena

Biografski film 'Greta' švedskog redatelja Nathana Grossmana, koji je svoju premijeru doživio na venecijanskoj Mostri, stiže i u hrvatska kina, javljaju iz Dokukina KIC. Kinopremijera najavljena je za petak 5. studenog u Dokukinu KIC uz panel o načinima borbe protiv klimatskih promjena. Kao sudionici razgovora najavljeni su Marija Mileta (Zelena akcija) i Leonarda Šmigmator (Fridays for Future), a panel će moderirati filmski kritičar i asistent Dokukina Miro Frakić. Film je na programu i u subotu 6. studenog i nedjelju 7. studenog.

Izvor: Društvene mreže

Dokumentarac prati život mlade aktivistice od njezinog prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora koje je održala u utjecajnim institucijama diljem svijeta. Film nam približava i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom.

Podsjetimo, u ožujku 2019. Greta Thunberg je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a časopis Time proglasio ju je osobom godine.

'Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost', rekla je o filmu Greta Tunberg, kako stoji u najavama

Film kreće u široku kinodistribuciju diljem Hrvatske na Globalni dan akcije, 6. studenog.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s inicijativom Fridays For Future i Zelenom akcijom.

  • +6
Greta Thunberg u Davosu Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER