od 2. do 5. studenog

Tuškanac najavljuje retrospektivu Guillerma del Tora i program za Noć vještica

31.10.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac od 2. do 5. studenog donosi retrospektivu meksičkog redatelja i scenarista Guillerma del Tora, a tjedan započinje prigodnim programom za Noć vještica

Halloween program u ponedjeljak prikazuje švedski film "Neka uđe onaj pravi" Tomasa Alfredsona iz 2008., jedan od najoriginalnijih izdanaka vampirskog podžanra u povijesti kinematografije, te nagrađivani antologijski horor "Egzorcist" Williama Friedkina" iz 1973.

"Neka uđe onaj pravi" jedan je od najvećih uspjeha skandinavske kinematografije, a kako redatelj nije ljubitelj horora, ne fokusira se toliko na žanr koliko na odnos dvoje glavnih likova, što je bio pun pogodak, napominje se u najavi. Kontroverzno i često osporavano djelo, ali istinski zastrašujući "Egzorcist" bio je jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora.

Izvor: Društvene mreže

Retrospektivu Guillerma del Tora otvara u srijedu "Panov labirint" (2006), jedan od vrhunaca njegova opusa koji spaja dva različita svijeta - nadzemni (zbiljski, povijesni, eksplicitno politički) i podzemni (bajkovit, fantazmagoričan, eksplicitno metaforičan), pri čemu oba funkcioniraju kao objektivna zbilja.

Prikazat će se i "Đavolja kralježnica" (2001), prvi njegov film snimljen u okviru španjolske kinematografije, nastao na poticaj Pedra Almodovara koji je bio oduševljen del Torovim meksičkim debijem "Cronos" pa mu je ponudio da producira njegov naredni projekt.

Tu je i dugometražni prvijenac, "Cronos" (1993), prvi u kojem je surađivao s omiljenim mu glumcima Federicom Luppijem i Ronom Perlmanom. Iako snimljen u nezavisnoj produkciji, bio je to dotad najskuplji meksički film, a del Toro se u filmu pojavljuje u Hitchcockovoj cameo maniri.

"Mimic" (1997) je prvi film koji je snimio u SAD-u, na poziv Miramaxa i braće Weinstein koji su mu priuštili najgore iskustvo u životu - uplitali su se u snimanje i pokušali ga otpustiti, no zaštitli su ga glavna glumica Mira Sorvino i njezin tadašnji dečko Quentin Tarantino. Braća su zadržala pravo na 'završni rez', te je u kina na kraju distribuirana njihova verzija.

Izvor: Društvene mreže

Najuspješniji u opusu je "Oblik vode" (2017), nagrađen Oscarima, Zlatnim globusima i Zlatnim lavom, koji oslikava prijelaz iz pedesetih u šezdesete i kritički progovara o represivnoj militarističkoj Americi tog vremena s jasnim aluzijama na sadašnjost.

Izvor: Društvene mreže

Njegov najnoviji film "Ulica noćnih mora", neonoirovska trilerska krimi-drama iz 2021. financijski je slabo prošao, no kritika je hvalila režiju, fotografiju, glazbu, scenografiju te glumačke nastupe Bradleyja Coopera i Cate Blanchett.