svježe iz tiska

Tri zbirke poezije u izdanju HDP-a: Premijerno na hrvatskom i jedan od ključnih španjolskih pjesnika

20.09.2022 u 10:10

Bionic
Reading

U Biblioteci Poezije Hrvatskog društva pisaca objavljena je po prvi puta na hrvatskom knjiga poezije jednog od ključnih španjolskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća Leopolda Maríe Panera 'Smrt u Tangeru', te zbirke 'Dobri objekti' Dinka Krehe i 'Spavajte u čarapama' Maje Marchig

Još kao vrlo mlad autor, Leopold Maria Panero (1948.-2014.) uvršten je u vjerojatno ponajvažniju antologiju suvremenog španjolskog pjesništva, a njegove prve dvije knjige zbirke pjesama vrlo su brzo stekle status kultnih djela. Panerova disruptivna sintaksa, krajnje nesentimentalan i opor stil, kao i bizarne i teške životne okolnosti, učinile su ga jednom od najupečatljivijih španjolskih književnih pojava druge polovice 20 st.

Zahvaljujući šizoidnim parataktičkim skokovima, jezičnoj inventivnosti i neočekivanim asocijativnim obratima, Panerova poezija još uvijek se čitatelju nadaje kao gotovo savršena neurastenična poslanica ovom našem podjednako izglobljenom i kaotičnom vremenu, ističu iz HDP-a.

Zbirka "Smrt u Tangeru", u prijevodu Damira Šodana i Mehmeda Begića, premijerno je objavljivanje njegove poezije na hrvatskom jeziku.

Kreho u novoj zbirci o dobrim i lošim objektima

Dinko Kreho (1986.) piše i objavljuje poeziju, književnu kritiku, esejistiku i kratku prozu, te prevodi s francuskog jezika. Piše za stranice booksa.hr i proletter.me, kao i za tjednik Novosti, a u sklopu Centra za kazališta potlačenih, čiji je član od 2017., bavi se i kazališnim radom. Pjesme i eseji prevođeni su mu na slovenski, engleski, francuski, njemački, grčki i estonski jezik. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Njegova zbirka poezije "Dobri objekti" odabrala je za svoj prošivni bod ideju i citate Melanie Klein o dobrim objektima - koji bude libidinalni nagon, i lošim objektima - koji bude agresivni nagon, te njihovu rodbinu po asocijativnosti. Te citate do kraja nejasnog podrijetla i njihove ironične aplikacije, Kreho je provukao kroz cijelu knjigu i kontrapunktirao im svoju poeziju.

Nova zbirka Maje Marchig

Pod egidom HDP-a objavljena je i zbirka pjesama "Spavajte u čarapama" Maje Marchig, u kojoj autorica "katkad jednostavnim jezikom, a katkad onim koji stvara kompleksnije slike kroz floru i faunu, i uopće geografiju, poziva na prisutnost u trenutku, na sagledavanje života u cjelini, na tišinu odraslosti i zamišljenost djeteta".

Maja Marchig (1973.) piše poeziju i kratke priče. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji, a nekoliko puta bila je finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja. Njena kratka priča "Terapija" osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetalFORA2020.