svježe iz tiska

Vruća izdavačka jesen: Ovo je deset knjiga koje će obilježiti razdoblje pred nama

23.08.2022 u 20:57

Bionic
Reading

Nakon ljeta u kojemu smo, tradicionalno, uživali u tzv. 'lakom štivu', neki od naših najvećih i najvažnijih izdavača za jesen najavljuju programe koji nam donose red domaćih i red stranih pisaca, koji se ovoga puta bave važnim stvarima poput aktualne ruske agresije na Ukrajinu ili nezaustavljivog razvoja umjetne inteligencije. Tu je i jedan kultni roman slavnoga pisca Roberta Bolaña, novi krimić Jurice Pavičića, novo dalmatinsko štivo Olje Savičević Ivančević... Donosimo pregled vrućih jesenjih noviteta

Olja Savičević Ivančević: 'Ljeta s Marijom' (Fraktura)

U neimenovanom dalmatinskom gradiću u staroj kamenoj kući stotinu godina sjećanja prenose žene koje sve nose ime Marija ili neku od inačica tog imena – Mare, Marijola, Maša, Mara... U nizu epizoda, prije svega ljeti, pred nama se kao u kaleidoskopu otvaraju slike povijesti i promjena, prvih menstruacija, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, obiteljskih okupljanja, radosti, tragedija, putovanja, nerazumijevanja… Ova velika ženska povijest naših obitelji pokazuje snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, odrastanje i starenje, dolaske i odlaske, brakove i prevare, ali nadasve ljubav koja se kroz generacije žena grana i raste poput nepokorenog stabla bugenvilije uz obiteljsku kuću u dalmatinskom gradiću. Sve supruge, majke, djevojke, kćeri, bake, unuke, sve žene predaka i sadašnjosti u moćnome romanu Ljeta s Marijom postaju ne samo Marije jedne konkretne obitelji već i obitelji općenito. Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu i snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života. Ljeta s Marijom nezaboravno su štivo i rodoslovno stablo svake familije naših krajeva, ono stablo koje živi i opstaje u svakom vremenu i nevremenu.

Erica Johnson Debeljak: 'Djevica, supruga, udovica, kurva' (Fraktura)

Kako nastaviti živjeti nakon gubitka osobe s kojom smo izgradili život? Iako smo s gubicima svojih voljenih neprestano suočeni, o tugovanju rijetko govorimo. 'Djevica, supruga, udovica, kurva' američko-slovenske autorice Erice Johnson Debeljak iskreno nas suočava s tugom i boli koje dolaze s urušavanjem svijeta nakon tragične smrti njezina supruga, pjesnika Aleša Debeljaka. Ipak, ona nas upoznaje i s ljubavi koja je ponekad veća i od smrti same. 'Djevica, supruga, udovica, kurva' roman je koji bismo mogli nazvati i autofikcijom i memoarima, ali prije svega to je veličanstveno književno ostvarenje, fascinantno u dosezima studije tugovanja, potrebe da se preživi te propitivanju uloge udovica. Ovaj roman donosi nam ne samo analizu vlastitog susreta s tragedijom već i fascinantne priče o ženama kroz povijest, književnost i mitove koje nas neugodno šokiraju činjenicom koliko se odnos društva prema udovicama nije mijenjao kroz vrijeme i koliko je tema traženja vlastite pozicije nakon smrti muža i danas ono o čemu se ne govori.

Ovaj maestralno napisan, razarajuće emotivan, a komunikativan roman suočava nas u svakom trenutku s našim najvećim nadanjima, da ćemo pronaći onu pravu ljubav na čijim se temeljima gradi budućnost, i s našim najvećim strahom, da ćemo tu osobu izgubiti. Ipak, 'Djevica, supruga, udovica, kurva' ostavlja nas s nadom. S činjenicom da život uvijek prevlada.

Ernest van der Kwast: 'Ilyas' (Fraktura)

Ugledni kustos Peter Lindke ne slaže se s većinom kolega da je novootkrivena slika Rembrandtova i, nakon nastupa u popularnom TV showu, dobiva otkaz. Njegov svijet više nisu muzej i slike, već obitelj od koje se otuđio i kuća u kojoj se ne snalazi. No njihova spremačica, imigrantica Djemine, čije je znanje nizozemskoga rudimentarno, nalazi se u problemima jer ne zna što treba učiniti sa svim tim pismima koja joj šalju agencije za naplatu dugova. Peter joj odlučuje pomoći i uspijeva je iščupati iz ralja nemilosrdne administracije. No, mnogo ozbiljnije probleme ima mladić Ilyas, kojega jednog dana Djemine dovodi na njegova vrata. Petar Lindke sada se pita treba li pomoći i je li njegov novi poziv pomaganje ljudima u nevolji koji su mu potpuni tuđinci.

'Ilyas', novi roman autora bestselera 'Sladoledari' Ernesta van der Kwasta, razigrana je i duhovita priča o izlaženju iz svog zatvorenog svijeta, iz svoje zone komfora, o istinskom gledanju i slušanju Drugoga. Čovječnost i humor njegovih junaka pokazuju da je moguće napraviti iskorake i prevladati jaz između bogatih i siromašnih, apsurdne birokratske barijere i druge prepreke koje nameću društvo, konvencije i nedostatak empatije. Ilyas je posveta čovječnosti i ljudskome u svakome od nas.

Andrej Kurkov: 'Sive pčele' (Edicije Božičević)

Pčelar Sergej i njegov susjed Paška 2014. godine jedini su preostali stanovnici Male Starogradovke, malenog sela u Donjecku smještena u sivu zonu, između ukrajinske i separatističke vojske. Dvojica prijatelja-neprijatelja pokušavaju održavati život u selu bez struje, pošte i vijesti, s ograničenim zalihama hrane, uz neprestane zvukove granatiranja nadajući se da će rat jednog dana završiti te da će se ostali stanovnici vratiti. Jedini užitak i bliskost Sergeju pružaju pčele. Pokušavajući im osigurati idealne uvjete za rad napustit će Pašku i potražiti mirnije predjele. Njegova naivnost i dobroćudnost dovest će ga u brojne komplicirane situacije s vojnicima, novinarima i civilima, a završit će i na okupiranom Krimu u društvu Tatara.

Kurkov ovim romanom potvrđuje svoj status jednog od najboljih suvremenih pisaca ponudivši nam priču o zaboravljenim ljudima rata i postavivši nam pitanje: što je zapravo dom i kada to prestaje biti? "Sive pčele" doživjele su ogromnu pozornost književne javnosti, nominirane su za prestižnu nagradu Dublin Literary Award i dosad su prevedene na više od 20 svjetskih jezika.

Roberto Bolaño: 'Amulet' (Edicije Božičević)

„Amulet“, u izvorniku objavljen 1999. godine, smatra se najuspjelijim kratkim romanom Roberta Bolaña. Roman govori o urugvajskoj pjesnikinji Auxilio Lacouture, koja se pojavljuje i u „Divljim detektivima“ i koja se naziva „majkom meksičke poezije“. Frenetičnim ritmom i stilom, Auxilio u prvom licu opisuje doživljaje s književne scene Meksika, i kako kroz njezin život, koji je provela duboko uronjena u književnu i kulturnu scenu meksičkog glavnog grada, prolazi cijela vojska mladih hispanoameričkih pjesnika, između ostalih i Arturo Belano te Ulises Lima, likovi dobro poznati iz ostalih autorovih djela.

“Amulet donosi fascinantnu, zanosnu odu mladosti, životu na marginama, poeziji i pjesnicima te Mexico Cityju. Ova je knjiga mnogo više od dodatne literature uz Divlje detektive, s kojima dijeli neke od likova; Amulet je od svih Bolañovih knjiga vjerojatno najbliže autobiografiji. Stilski i leksički, svakako se radi o jednom od njegovih najinovativnijih i najuzbudljivijih djela.“ (Francisco Goldman, The New Yorker)

Jurica Pavičić: 'Mater Dolorosa' (Stilus knjiga)

U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu. Neće proći dugo dok se ne dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje Viktorije Zebe, kćeri jedinici iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji Zeba, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine dotad međusobno nepoznatih ljudi zauvijek će se ispreplesti… 'Mater Dolorosa' željno je iščekivan novi roman Jurice Pavičića. Odličan krimić o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i neumitnim posljedicama takvih odluka.

S autorom Juricom Pavičićem nedavno smo povodom izlaska tog romana i opsežno porazgovarali, a taj je tekst dostupan klikom na ovu poveznicu.

Jurij Felštinski; Mihajlo Stančev: 'Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu' (Stilus knjiga, prevela Marija Perišić)

Vidovito napisana prije ruskog napada na Ukrajinu 2022., knjiga 'Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu' prvi je sveobuhvatan pogled na ubojite metode kojima se Rusija još od 1999. pokušava domoći Ukrajine, a kulminirale su sveopćim, ničim izazvanim ratom i strahotama kojima se ne nazire kraj. Krojeći uzbudljiv narativ koji ledi krv u žilama, autor bestselera Jurij Felštinski i povjesničar Mihajlo Stančev listaju nisku dokaza, povlače povijesne usporedbe i ujedinjuju izvore koji su po potrebi novi, malo poznati ili anonimni. Autori su već 2015. predvidjeli da je ruska invazijapitanje šestogodišnjega ciklusa planiranja ruske vojske i da će se dogoditi 2021. (ne računajući svjetsku pandemiju), zdušno tvrdeći i da se Putinu mora pružiti otpor kako bi se izbjegao potencijalni nuklearni sukob koji bi svijet odvukao u globalni rat. Knjiga 'Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu' obvezno je štivo za sve koji žele razumjeti uzroke trenutačne krize i kako je učinkovito prevladati.

Jocelyne Saucier: 'Pljuštale su ptice' (Hena Com, s francuskog Dalibor Joler)

Suptilna i nježna proza nagrađivane i priznate kanadske književnice Jocelyne Saucier (1948.) oda je životu lišenom pritisaka i uobičajenih obrazaca, životu posve usklađenom s prirodom. Otvarajući duboke rane iz prošlosti, koje bolno pulsiraju podjednako u prirodi i čovjeku, Saucier gradi lirski spomenik slobodi, ljubavi i obnovi.

Vremešne Toma, Charlieja i Teda zatječemo u izoliranom, jezerskom predjelu Ontarija, gdje su odlučili u miru i slobodi provesti ostatak svoga života. Pri ruci su im dvojica susjeda koji im dobavljaju sve ono što im šuma ne može dati, a koji usput, u toj skrivenoj oazi, vide priliku za unosan posao. Ustaljenu rutinu uskoro remeti dolazak dviju žena....

Karmela Špoljarić: Ulica jorgovana (Hena Com)

Novi roman nagrađivane hrvatske književnice Karmele Špoljarić, autorice romana 'Nije ovo Twin Peaks', 'Major Tom' i 'Rašomon', atmosferično je štivo u kojem će uživati svi ljubitelji kvalitetne proze.

Bezimena junakinja doseljava se u kuću s vrtom punim jorgovana. Zacijelo je od nečega pobjegla – i ona i stvari su "rasuti teret". Zatječe stari mehanički pisaći stroj – kojim se ne služi, ali na internetu pronalazi zvuk tipkanja. Mic po mic ona ulazi u interakcije s nesvakodnevnim likovima koji nastanjuju kuću. A to nužno stvara i komplikacije i nevolje i neželjene događaje…

Stuart Russell: Kao čovjek - Umjetna inteligencija napredak ili prijetnja? (Planetopija, s engleskog preveo Vinko Zgaga)

U rujnu Planetopija objavljuje knjigu o umjetnoj inteligenciji, pojmu koji se toliko uvukao u naš život da više ne draška našu maštu, dok ga krupni koraci kojima grabimo prema stvaranju opće inteligencije na ljudskoj razini čine nezaobilaznim.

O ovoj su temi napisane mnoge knjige pa je izdavač pomno birao štivo koje će biti istodobno autentično i stručno, a relevantno i razumljivo svakom čitatelju. Knjiga Kao čovjek (u sjajnom prijevodu Vinka Zgage) je lucidna proza koja bez imalo senzacionalizma i lažnih spekulacija briljantnim analogijama objašnjava što je zapravo umjetna inteligencija, kako nam može unaprijediti život do neslućenih razina, ali i koje prijetnje krije ako ne uspostavimo nesmiljen nadzor nad njom – kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva.

Stuart Russell, profesor na Berkeleyju, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i autor nekoliko knjiga, a među njima je i udžbenik koji se koristi na više od 1400 sveučilišta u 128 zemalja. Područje njegovih istraživanja obuhvaća vrlo raznolike teme koje se kreću od načina strojnog učenja do filozofskog promišljanja, koje mu daju širinu da sagleda, pa i predvidi neke od posljedica razvoja umjetne inteligencije na budućnost čovjeka. Možda je jedno od najvažnijih pitanja koja on postavlja: Znači li ova ubrzana stopa napretka da će nas ubrzo zamijeniti strojevi? Odgovor je, barem zasad, ne, ali iza tog ne krije se štošta od čega će vas proći istinska jeza – jer nije riječ o filmu, već o našem životu. Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no mogla bi istodobno biti i posljednja. Bogato i slojevito štivo koje zove na razmišljanje, ovo je jedna od onih dubokih, aktualnih i vizionarskih knjiga koju treba pročitati svatko tko želi razumjeti budućnost koja nam je već pred vratima.