PREMIJERA PREDSTAVE

'Tragična smrt ekonomskog analitičara' u &TD-u

11.12.2013 u 17:01

  • +2

Premijera predstave "Tragična smrt ekonomskog analitičara"

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damir Žižić

Bionic
Reading

Teatar &TD i KUFER nastavljaju svoju dugogodišnju suradnju na novom zajedničkom projektu, kazališnoj predstavi 'Tragična smrt ekonomskog analitičara'. Premijera predstave održat će se u četvrtak, 12. prosinca u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Izvedbe su na rasporedu 13. i 14. prosinca u isto vrijeme na istom mjestu

Riječ je o debitantskom autorskom projektu Vedrane Klepice, koji okuplja tim glumaca s nezavisne kazališne scene: Ivana Krizmanić, Hrvojka Begović, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović te mlade autorske suradnike.

'Tragična smrt ekonomskog analitičara britka je satira hrvatske (i ne samo njene) svakodnevice, ispraznosti i mana ekonomista, njihovih žena, novinara i drugih aktera vrle nove sadašnjosti'.

'On je izgubio nevinost sa 23 godine, upisao doktorski studij na temu financijskog izvještavanja i revizije te odradio praksu u jednom belgijskom bankarskom poduzeću. Ona je zadnja generacija koja se sjećala zvuka zračne pneumatske sirene s izlaznom snagom od 122 decibela koja se koristi za obavještavanje građana o opasnostima prilikom ratnih razdoblja ili prirodnih katastrofa. Na radiju je opet rekao nešto krivo, opet je rekao nešto krivo na vijestima, a nitko nije ni primijetio.

Krivo ime, ili krive godine, ili krivo vrijeme ili mjesto događanja. Joseph A. Schumpeter kaže da ono što razlikuje znanstvenog ekonomskog analitičara od svih drugih ljudi koji razmišljaju, govore i pišu o ekonomiji jest metoda i tehnika rada. Metoda i tehnika. On je vjerojatno negdje zaj…..', stoji u najavi predstave.

Vedrana Klepica, dramaturginja i autorica tekstova za izvedbu, studirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dramski tekstovi i scenariji izvođeni su joj na Hrvatskom radiju, u Teatru &TD u Zagrebu, u kazalištu MKA u Melbourneu, Australija, te je sudjelovala kao autorica na festivalima dramskih pisaca World Interplay u Australiji i Turskoj, Writers Meetupu u Singapuru, radionicama National Theatrea u Londonu, scenarističkom pitchingu Nisi Mase u Francuskoj itd.

Radila je kao novinarka na portalu za kazalište Teatar.hr, u kulturnoj rubrici više novina te u produkciji nekoliko kazališnih festivala. 'Tragična smrt ekonomskog analitičara', prvi je Klepičin autorski projekt za koji je napisala tekst i prvi put se okušala u režiji.