PREPORUKE UREDNIKA

Tportalov vodič kroz Interliber: Istražili smo što donosi najveći knjiški sajam

04.11.2018 u 11:58

Bionic
Reading

Ovogodišnji 41. Interliber na Zagrebačkom velesajmu traje od 13. do 18. studenoga i okuplja preko 300 izlagača. Kako bi se knjigoljupci što lakše mogli snaći u velikoj ponudi, obratili smo se vodećim domaćim izdavačkim kućama i glavne urednike pitali kojih će pet najzanimljivijih novih naslova ponuditi na svojim štandovima. S interliberskim preporukama javili su nam se Fraktura, Hena com, OceanMore, Vuković & Runjić, Sandorf, Disput, Profil, Fokus, Mozaik knjiga, Lumen, Školska knjiga, Naklada Ljevak, TIM press, Znanje, Planetopija, Stilus i V.B.Z.

Fraktura, Seid Serdarević

'Povijesni krimić 'Čuvar i vuk', prvijenac Niklasa Natt och Daga, smješten u Stockholmu 18. stoljeća, drugačiji je od svih nordijskih krimića koje smo u posljednje vrijeme imali prilike čitati', kaže urednik Frakture Seid Serdarević. Od stranih noviteta na Interliberu ističe i Goncourtom nagrađeni triler Leïle Slimani 'Uspavanku', o obitelji čiju djecu ubije njihova dadilja te 'Osam planina', roman 'o traženju smisla života u gradskoj sredini i u okrilju prirode' koji je Paolu Cognettiju donio najvažniju talijansku književnu nagradu Strega. Od domaćih autora Serdarević izdvaja novi povijesni roman Ivane Šojat 'Ezan', a od publicistike 'Krvava prostranstva', za koja tvrdi da su 'remek-djelo jednog od najznačajnijih autora povijesnih knjiga Timothyja Snydera. Knjiga opisuje Staljinove i Hitlerove užase, od gladomora do Holokausta i problema koji su nastali poslije Drugoga svjetskoga rata.

Fraktura na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Fraktura

Hena com, Nermina Husković

'Najveći irski pisac za kojeg nikad niste čuli' interliberska je atrakcija Hena coma, najavljuje glavna urednica Nermina Husković. Riječ je o Máirtínu Ó Cadhainu, autoru irskog klasika, 'Grobne grude' iz 1949., koja je tek prije par godina postala dostupna široj javnosti, nakon što su objavljena dva prijevoda na engleski. Od stranih noviteta Husković izdvaja i danski bestseler Kima Leinea 'Proroci fjorda Vječnost', smješten na daleki Grenland krajem 18. stoljeća, za vrijeme danske kolonijalizacije te 'Čovjeka koji je volio pse' jednog je od najpoznatijih kubanskih pisaca Leonarda Padure, kojeg će hrvatska publika upoznati upravo kroz ovaj roman o atentatu na ideologa i vođu komunističke revolucije, Lava Trockog. 'Do Interlibera će u biblioteci Nokaut biti objavljena i zbirka priča poznatog dramatičara i romanopisca Ivana Vidića, 'San od tisuću ljeta', o kojoj će se dugo pričati', tvrdi Husković. Od domaćih noviteta ističe i već vrlo hvaljen roman Zorana Žmirića 'Pacijent iz sobe 19', u kojem riječki autor tematizira nuspojave rata.

Hena com na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Hena com

OceanMore, Gordana Farkaš Sfeci

Ljubitelje Karla Ovea Knausgårda razveselit će podatak da je Naklada OceanMore za Interliber pripremila dvije njegove knjige iz autobiografske kvadrilogije 'Enciklopedije godišnjih doba' - 'Jesen', koja je bestseler New York Timesa, i 'Zimu'. Urednica Gordana Farkaš Sfeci od stranih noviteta ističe još i knjigu pjesama 'Tijelu' Szilárda Borbélyja, 'pjesnika za kojeg je Nobelovac Imre Kertész rekao da najviše obećava u mađarskoj poeziji', a koji se nažalost ubio 2014. te 'Ne mogu i neću'. To je zbirka kratkih priča američke spisateljice Lydije Davis za koju Farkaš Sfeci kaže da je briljantno duhovita i napisana u tradicijih velikih majstorica Munro i Berlin. Izdvaja još i 'Prema istinitoj priči' Francuskinje Delphine de Vigan, napeti psihološki roman o toksičnom prijateljstvu dvije žene po kojem je Polanski 2017. snimio film, kao i 'Vernon Suboteks III', završnicu trilogije Virginie Despentes 'o šarmantnom pariškom DJ-u koja je autorici osigurala čak i usporedbe s velikanima poput Balzaca'.

OceanMore na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: OceanMore

Vuković&Runjić, Boris Runjić

Perjanica na interliberskom štandu Vuković&Runjić ove je godine 'Lincoln u Bardu', eksperimentalni roman američkog pisca Georgea Saundersa, lani ovjenčanog ManBookerom. 'Mnogi su ovu priču o smrti sina američkog predsjednika u jeku Građanskog rata proglasili remek-djelom, među njima i Bill Gates', kaže Boris Runjić koji među novitetima svoje kuće izdvaja zbirku priča Harukija Murakamija 'Muškarci bez žena' te svog osobnog favorita, 'Valis' Philipa K. Dicka za kojeg kaže: 'Nemoguće je okrenuti prvi list ovog romana i biti pripremljen na ono što dolazi'. Od publicistike izdvaja knjigu 'Mjesečari. Kako je Europa krenula u rat 1914.' Christophera Clarka, objavljenu prije pet godina, 'opsežnu studiju uzroka Prvog svjetskog rata i raspada starog svijeta' te 'Drugi svjetovi · Putovanja oko Shakespeareova globusa', 'iznimno zabavnu i informativnu' knjigu Andrewa Dicksona o povijesnoj i suvremenoj recepciji univerzalno voljenog dramatičara.

Vuković & Runjić na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Vuković & Runjić

Sandorf, Darko Milošić

'Sušno doba' Gabriele Babnik i 'Komo' Srđana Valjarevića ističu se na ovogodišnjem interliberskom štandu Sandorfa. 'Sušno doba' donosi priču o odnosu 62-godišnje dizajnerice iz male srednjoeuropske zemlje i 27-godišnjeg mladića iz zapadne Afrike, a urednik Darko Milošić ocjenjuje je kao 'izniman književni doživljaj'. Za 'Komo' napominje da je bio među prvih nekoliko naslova što ih je Sandorf objavio prije deset godina. Ovo je drugo izdanje, a prema anketi sarajevskog Oslobođenja s početka 2018., u kojoj je sudjelovalo oko 250 autora, izdavača i prevoditelja iz regije, riječ je o najboljoj knjizi objavljenoj u čitavoj regiji od 2000. do 2016. Od publicističkih naslova Milošić izdvaja antologiju tekstova o jazzu koju je priredio Saša Drach, 'Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna', za koju vjeruje da će popuniti praznine u literaturi o ovoj glazbi na hrvatskom jeziku, zatim 'Demokratske vidike', prozne zapise kultnog američkog pjesnika Walta Whitmana i 'Ima li ovdje odraslih?', knjigu Janisa Varufakisa o mučnim pregovorima oko spašavanja grčke ekonomije.

Sandorf na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Disput, Josip Pandurić

'Sasvim osobno: čitajući tog čudesnog Sebastiana, postajem Židov 101%', kaže Josip Pandurić za knjigu 'Već dvije tisuće godina', roman Mihaila Sebastiana iz 1934. o židovskom studentu u predratnoj Rumunjskoj, koji je 'u škripcu između antisemitizma i cionizma. Osim nje, na štandu Disputa za Interliber ističe i 'Blago sretnima', '21 priču 18 likova i isto toliko sugestivnih psiholoških portreta' svjetski poznate francuske spisateljice Yasmine Reza te romaneksni prvijenac u nas još nedovoljno poznate Kristine Gavran 'Gitaru od palisandra', o pet žena u različitim vremenima i prostorima. Izdvaja i prvi dio dvosveščanog dnevnika polonista Zdravka Malića, (1933.-1997.), 'Stazom pored druma', za kojeg Pandurić kaže da bi trebao podsjetiti hrvatsku kulturnu javnost na to kakvog je literarnog humanistu imala. Za Interliber, kaže, spremaju i kontroverznu zbirku eseja Thomasa Manna, 'Razmatranja nepolitičnog čovjeka' iz 1918., 'aktualnu osobito danas, kad je opet na djelu svojevrsna fascinacija autoritarnim'.

Disput na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Disput

Profil, Ivana Žderić

Kako najavljuje urednica Ivana Žderić, Profil na Interliberu predstavlja 'maestralno finale tetralogije' 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante, 'Priču o izgubljenoj djevojčici' te drugi roman mlade američke spisateljice Chloe Benjamin 'Besmrtnici', o četvero djece koja znaju kad će umrijeti. Od domaćih autora Žderić izdvaja zbirku eseja Jurice Pavičića o Dalmaciji, Jadranu i Mediteranu, 'Knjigu o jugu', u kojemu autor 'nastoji izbjeći polinezijsko-turističke slike', baveći se ovim 'prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije', jadranskom antropologijom, zajedničkom industrijskom poviješću, ali i pojedinim prosvjetiteljskim figurama dalmatinskog 20. stoljeća. Tu je i nekoliko autobiografskih tekstova o njegovoj obitelji, navodi urednica Profila. Među novitetima preporučuje i dvije slikovnice za najmlađe, 'Suli u avanturi, Putovanje', Maje Šimleše i Svena Nemeta, o avanturama simpatične žirafe koja sada kreće na put u Hrvatsku te 'Evo nas, tu smo' Olivera Jeffersa, koja mališanima objašnjava sve što trebaju znati o planeti.

Profil na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Profil

Fokus, Petra Miočić

Gotovo odmah po objavi izvornika, Fokus izdaje hrvatski prijevod nove knjige Yuvala Noaha Hararija, poznatog izraelskog povjesničara kojeg domaća publika već zna po 'Sapiensu' i 'Homo Deusu'. Osim njegovog 'vodiča', '21 lekcije za 21. stoljeće', Fokus za Interliber priprema i 'Što ako' , još jedan publicistički hit u potpisu američkog znanstvenika i bivšeg NASA-inog zaposlenika Randalla Munroea. Knjiga, kako najavljuje Miočić, znanost približava i najneupućenijim čitateljima. Od romana preporučuje 'Nikad kraja kornjačama' Johna Greena, autora 'Greške u našim zvijezdama' i 'Medvedgrad' Fredrika Backmana, koji potpisuje i 'Čovjeka zvanog Ove'. U novim knjigama oba se autora, tvrdi, bave teškim i važnim temama, prvi psihičkim poteškoćama, a drugi optužbama za silovanje i provođenjem pravde u maloj zatvorenoj zajednici. Na Interliberu Petra Miočić najavljuje i triler 'Preživjele', prvijenac scenarista Rileya Sagera, priču o tri djevojke koje su preživjele krvave masakre.

Fokus na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Fokus komunikacije

Mozaik knjiga, Zoran Maljković

Iz Mozaika Zoran Maljković za Interliber najavljuje 'najbolji roman 2017. po izboru korisnika Goodreadsa' i 'pravu književnu senzaciju', knjigu 'Mali požari posvuda' Celeste Ng, po kojoj se snima i mini-serija, svojevrsna nasljednica 'Velikih malih laži'. Tu je i jedan od najvećih prošlogodišnjih hitova u SAD-u, roman Lise Wingate 'Dok još nismo bile vaše' koji se bavi 'nezapamćenom traumom američke povijesti prošlog stoljeća - organiziranom krađom siromašne djece i njihovom prodajom bogatim obiteljima. Glavni urednik ističe i 'Zaboravljene djevojke' Marthe Hall Kelly, temeljene na iskustvima stradalnica u njemačkim koncentracijskim logorima na kojima su rađeni medicinski eksperimenti te 'vrtoglavo napeti' triler 'Strankinja u kući' kanadske spisateljice Shari Lapena, domaćoj publici poznatoj po romanu 'Par iz susjedstva'. Od domaćih autora Maljković izdvaja i novi, četvrti roman Ratka Cvetnića 'Blato u dvorištu', o zagrebačkoj obitelji koja je nakon Drugog svjetskog rata protjerana u turopoljsko selo Brestovac.

Mozaik na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Mozaik knjiga

Lumen, Miroslava Vučić

Lumen, prema najavi Miroslave Vučić, za svoje čitatelje priprema novo izdanje popularnog serijala Georgea R. R. Martina 'Pjesma Leda i Vatre'. Na njihovom štandu moći će se naći i četvrti nastavak serijala 'Kula tmine' Stephena Kinga, roman 'Čarobnjak i kristal', kojeg urednica ocjenjuje najboljim iz serije. Ističe i 'Divlju ljepoticu', prvi dio trilogije 'Knjiga o Prahu', jednog od najboljih svjetskih dječjih pisaca Philipa Pullmana. U njoj se autor vraća na početak poznate sage o Lyri Belacqui iz trilogije 'Njegova mračna građa', čiji je prvi roman, 'Polarna svjetlost', objavljen 1995. 'Malo je koji nastavak romana, bez obzira na njegovu uspješnost, vrijedan 20 godina čekanja: 'Knjiga o Prahu' jedan je od njih', poručuje Vučić. Od interliberskih noviteta izdvaja i triler Michelle Richmond 'Bračni pakt' koji definitivno, kaže, nije za čitanje na medenom mjesecu, te 'iznimnu ljubavnu priču', roman 'Deset tisuća života' Michaela Poorea o najstarijoj duši na Zemlji, Milou, koji je ludo zaljubljen u Suzie, odnosno u Smrt.

  • +4
Lumen na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Lumen

Školska knjiga, Jelena Lončarić

Hit Školske knjige na Interliberu svakako je višestruko nagrađivana, hvaljena knjiga američkog glazbenog kritičara Alexa Rossa 'Ostalo je buka: slušanje dvadesetog stoljeća' iz 2007. U njoj autor nudi temeljit, a pristupačan i zabavan pregled klasične glazbe prošlog stoljeća, kaže Lončarić koja od noviteta ističe i 'novi pogled na rimsku povijest' iz pera jedne od najpoznatijih svjetskih autorica i znanstvenica stare antičke povijesti Mary Beard 'SPQR – Povijest starog Rima' te knjigu domaćeg povjesničara Wollfyja Krašića 'Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija' o toj 'do sad slabo obrađenoj temi'. Preporučuje i dva izdanja za djecu i mlade, 'Žene u znanosti' o 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet, 'šarmantno ilustrirani bestseler New York Timesa' koji potpisuje Rachel Ignotofsky te 'Veliku knjigu istraživača' koja donosi priče najvećih svjetskih putnika. Ilustrirao ju je César Samaniego, a dopunjuju je multimedijski sadržaji poput prizora proširene stvarnosti te razni zvučni efekti i skriveni likovi.

Školska knjiga na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Školska knjiga

Naklada Ljevak, N. Brnardić, K. Vujičić, N.Tomašević i I. Mirošević

Nada Brnardić iz Ljevaka za Interliber izdvaja knjigu Igora Rudana 'Zao zrak: Razmišljanja o zdravlju i bolesti u 21. stoljeću', 'vrhunsko štivo' koje objašnjava pozadinu stotinjak Nobelovih nagrada dodijeljenih za medicinu i fiziologiju od početka 20. stoljeća do danas. Od romana ističe špijunski triler 'Pod grimiznim nebom' Marka Sullivana, temeljen na istinitoj priči talijanskog heroja Drugog svjetskog rata Pina Lelle. Ljevakov urednik Kristijan Vujičić od noviteta ističe publicistički naslov 'Hitlerova čudovišta', u kojem američki povjesničar Eric Kurlander istražuje okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich. Urednica Nives Tomašević preporučuje 'Još uvijek Alice' Lise Genove, 'dirljiv prikaz Alzheimerove bolesti', a Ivana Mirošević novu knjigu Andrewa Keena, 'Kako popraviti budućnost', u kojoj autor donosi 'konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, skupine, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo'.

Ljevak na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Naklada Ljevak

TIM press, Dijana Bahtijari

Za Interliber TIM press priprema knjigu švicarskog publicista i dužnosnika Ujedinjenih naroda Jeana Zieglera 'Putevi nade. Pobjede i porazi u zajedničkim bitkama' koja poziva na ponovno osnaživanje UN-a te posljednju knjigu knjigu francusko-bugarskog povjesničara, filozofa i književnog kritičara Tzvetana Todorova 'Trijumf umjetnika. Revolucija i umjetnici'. U njoj, prema riječima urednice Dijane Bahtijari, autor 'produbljuje perspektivu povijesti i kritike kada je riječ o umjetnicima u najširem smislu'. Bahtijari od noviteta izdvaja i 'Melankoliju ljevice. Snagu jedne skrivene tradicije (XIX. – XX. stoljeće)' Enza Traversa koji definiciju 'skrivene tradicije' preuzima od Hanne Arendt te zbornik 'Čemu Marx u oskudnom vremenu?' koji su uredili Goran Gretić i Hašim Bahtijari. Od domaćih autora TIM press ističe novu knjigu Josipa Meštrovića 'Što će ljubavi vrijeme' za koju Dijana Bahtijari kaže da se kreće 'na rubu formalne filozofije i neortodoksnih teoloških usmjerenja'.

TIM press na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: TIM press

Znanje, Silvia Sinković

Nastavak velike uspješnice Francesce Cavallo i Elene Favilli o iznimnim ženama koje su promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet, 'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2', jedan je od hitova Znanja na Interliberu, prema najavi urednice Silvije Sinković. S njihovog štanda izdvaja i misteriozni roman 'Čovjek od krede', prvijenac britanske spisateljce C. J. Tudor te 'psihološki triler s tisuću lica' 'Ona između nas', također prvijenac ženskog spisateljskog para (Greer) Hendricks i (Sarah) Pekkanen. Za 'Čovjeka od krede' kaže da se u moru drugih ističe nevjerojatnim zapletima i neočekivanim obratom, a za 'Onu između nas', za koju je filmska prava otkupio Steven Spielberg, da ne dopušta apsolutno nikakve pretpostavke. Od publicističkih naslova glavna urednica ističe 'U okovima geografije: Deset zemljovida koji govore sve što morate znati o globalnoj politici' Tima Marshalla, britanskog novinara i urednika koji potpisuje i knjigu o Slobodanu Miloševiću, 'Shadowplay' iz 2002. 'U okovima geografije' autor, kaže Sinković, 'jasnim i strastvenim stilom' opisuje svijet od Rusije do Latinske Amerike, od Bliskog istoka do Afrike, od Europe do Koreje.

Znanje na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Znanje

Planetopija, Nataša Ozmec

Uz standardno jake priručnike o zdravlju Planetopija, prema riječima glavne urednice Nataše Ozmec, za Interliber izdvaja 'Carpe diem danas' britanskog filozofa hrvatskog porijekla Romana Krznarica. 'On je svoju izuzetno hvaljenu knjigu, pisanu prepoznatljivo popularnim stilom, uspješno financirao crowdfundingom – vjerojatno zato što smo itekako svjesni da je 'iskorištavanje dana' vještina koja nam sve više izmiče', kaže Ozmec. Na sličnom tragu standfordski predavači Dave Burnet i Bill Evans u svojoj svjetskoj uspješnici 'Dizajniraj svoj život' traže rješenja za životni poziv koji će biti u jednakoj mjeri održiv i zadovoljavajući, a tu je i 'Ljubav prema nesavršenom', nova hit-knjiga zen budističkog korejskog svećenika i učitelja Haemina Sunima kojeg su svjetski mediji proglasili nasljednikom Thich Nhat Hanha. Među interliberskim hitovima Ozmec ističe i knjigu 'Razgovori o pomnosti' Mihajla Pažanina, 'najvažnijeg hrvatskog učitelja budističke meditacije' o korijenima planetarno popularnog mindfulnessa te 'Eko-povrtlar', 'revolucionarni priručnik za male uzgajivače' Jeana-Martina Fortiera, koji u studenom stiže u Zagreb.

Planetopija na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Planetopija

Stilus, George Alessandro Laidlaw

Stilus knjiga za ovaj Interliber priprema nekoliko svjetskih hitova, najavljuje urednik. Na njihovom će se štandu tako naći novi roman 'najčitanijeg živućeg francuskog pisca' Marca Levyja 'P.S. iz Pariza', 'ljubavna priča smještena u Grad svjetlosti kakvu samo vrhunski pripovjedač može napisati' te novo izdanje horor-klasika 'Ono' Stephena Kinga. Od psiholoških trilera urednik izdvaja roman 'Žena iz snova' Karen Hamilton 'prepoznatljiv po istančanom nijansiranju likova te otkačenom humoru' te jedan 'izvrstan moderni klasik za mlađe'. Riječ je o znanstveno fantastičnom romanu 'Smrtonosni strojevi' britanskoga autora Philipa Reveea po kojem je Peter Jackson snimio spektakl koji u kina stiže početkom prosinca. Tu je i roman 'koji mnogi smatraju kapitalnim djelom moderne američke književnosti', remek-djelo 'Najdraže moje'. 'Autor Gabriel Tallent knjigu je pisao osam godina, a rezultat su pohvalili relevantni svjetski kritičari te publika koja mu je osigurala mjesto na listi najprodavanijih naslova New York Timesa', navodi urednik Stilusa.

Stilus knjiga na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: Stilus knjiga

V.B.Z., Drago Glamuzina

Urednik V.B.Z.-a od svjetskih bestselera koje spremaju za Interliber ističe novi roman Paula Coelha 'Hipi'. 'U njemu slavni brazilski pisac opisuje dane koje je proveo kao pripadnik hipi pokreta putujući 'magičnim autobusom' od Amsterdama preko Istanbula do Nepala', kaže Glamuzina. Od domaće proze izdvaja novi roman Borivoja Radakovića 'Hoćemo li sutra u kino' o 'jednom ljubavnom trokutu, ljubomori, fluidnim spolnim i društvenim identitetima i seksualnim tabuima' te 'dosad neprevedeni klasik', španjolskog nobelovca Camila Joséa Cela koji u 'Košnici' 'donosi mračnu sliku Madrida nakon španjolskog građanskog rata'. Od publicistike Glamuzina preporučuje autobiografsku knjigu Drage Pilsela 'Povratak Adolfa Pilsela' u čijem središtu je njegov otac Adolf, nekadašnji pripadnik Hitlerjugenda i Pavelićev tjelohranitelj u Argentini, kojeg sin u dubokoj starosti prvi put dovodi u Hrvatsku, da se pokloni ustaškim žrtvama u Jasenovcu. Ističe i 'Knjigu rastanaka' Mirjane Krizmanić u kojoj se autorica bavi načinima na koje se možemo nositi s raznim vrstama rastanaka u životu.

V.B.Z. na Interliberu Izvor: Promo fotografije / Autor: V.B.Z.