PREDSTAVIO ROMAN U SPLITU

Thomas Enger: 'Mozak mi je kao autocesta sa sedam traka u dva smjera'

09.07.2018 u 22:46

Bionic
Reading

Norveški pisac trilera Thomas Enger u ponedjeljak je navečer u splitskoj knjižari 'Hoću knjigu' predstavio svoj novi kriminalistički roman 'Unakažen' izdavača Fokus komunikacija iz Zagreba u kojem piše o okrutnim ubojstvima, seksualnom skandalu i (ne)vidljivim ožiljcima te se nakon toga družio sa svojim obožavateljima kojima je potpisivao knjige

U razgovoru s novinarima je rekao da posljednjih šest godina rado dolazi u Hrvatsku koju obožava, jer ga je tu osvojilo lijepo more, ugodna temperatura, klima i ljudi, a osim toga i sama ljepota zemlje. Prvi grad koji je zajedno sa svojom obitelji posjetio u Hrvatskoj bila je Pula, a nakon toga je uslijedio Zagreb, Split, Trogir i Hvar u kojima ga je osim stanovništva dojmio pejzaž i autohtona kuhinja, pa mu sve to daje jako ugodnu atmosferu za provođenje godišnjeg odmora na našoj obali.

Otkrio je da ideje za svoje romane pronalazi svuda, jer je 'njegov mozak kao autocesta sa sedam traka u dva smjera', ali i da mu ideje dolaze i u snu, ujutro kada se probudi, ili od čovjeka kojeg sretne na ulici, iz vijesti koju je pročitao u novinama, te od nečega što ga okružuje. Ideje dobiva iz svakodnevnog života, mjesta u koja dolazi, a možda mu inspiracija za sljedeći lik bude netko koga sretne u Hrvatskoj. Kazao je kako je njegova kreativnost u tome da mu mozak uvijek bude aktivan i otvoren za sve ideje koje su oko njega.

Upitan boji li se za budućnost knjige s obzirom na nove tehnologije, internet i e-knjige, odgovorio je kako nema straha za budućnost tiskanih izdanja iako razumije zašto izdavačke knjige imaju taj odmak, ali drži kako će uvijek postojati čitatelji koji žele držati tiskanu knjigu u rukama i listati njene stranice.

'Doživljaj u kojem netko ima stvarnu knjigu u rukama je nešto što predstavlja istinske knjiške moljce, a isto tako je i sam fizički dolazak u knjižaru, a ne odlazak na internetsku knjižaru, dio rituala čitanja i nečega što pravi, strastveni ljubitelji knjige i dalje vole', istaknuo je Enger.

Njegovi romani su prevedeni na više od 20 svjetskih jezika, dok su mu trileri 'Opečen' i 'Proboden' otkupljeni za filmsku ekranizaciju. Do sada je napisao osam knjiga, od čega su dvije posvećene nešto mlađoj publici, a među objavljenim knjigama je i 'Opečen', 'Probodeni', 'Unakaženi'. Njegov najpoznatiji serijal govori o liku novinara Henninga Juula, ima pet nastavaka. Prvi nastavak je bio jedan od najuspješnijih, imao je jako veliku nakladu u Njemačkoj i Danskoj, a objavljeni su nastavci u više od 26 zemalja.

  • +5
Norveška književna zvijezda Thomas Enger predstavio u Splitu svoj novi krimić 'Unakažen' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Thomas Enger je rođen 1973. godine u Oslu. Majka mu je bila fizioterapeutkinja, a otac profesor engleskog i francuskog jezika. Sanjao je da će postati nogometaš Manchester Uniteda, no ipak je završio u norveškom nogometnom klubu Ull/Kisa iz Jessheima. Nakon studija kineziologije završio je novinarstvo te se 2000. godine zaposlio na norveškom online-magazinu Nettavisen, gdje je zadnjih nekoliko godina, prije nego što je postao poznati pisac, radio kao urednik sportske rubrike. Uz pisanje se bavi i glazbom, a ovogodišnji ljetni odmor provodi u Trogiru i na Hvaru.