zbog ruske invazije na ukrajinu

Teatro Real u Madridu otkazao nastup ruskog Boljšoj Baleta

04.03.2022 u 21:08

Bionic
Reading

Madridska kazališna dvorana Teatro Real otkazala je nastupe ruske baletne družine Boljšoj Balet, planirane za svibanj zbog oružanog sukoba koji je Rusija otpočela u Ukrajini, priopćio je Teatro Real u petak

Boljšoj balet jedna od najstarijih kuća klasičnog baleta na svijetu, osnovana 1776. godine u Moskvi.

'Taetro Real je odlučio otkazati njihove nastupe zbog oružanog sukoba koji je Rusija otpočela u Ukrajini, a koji dovodi do teške krize u svijetu i bolne humanitarne krize', priopćilo je kraljevsko kazalište koje se nalazi u samom centru Madrida nasuprot bivše kraljevske palače.

'Nadamo se da ćemo u budućnosti moći računati na ovu prestižnu družinu, čiji se direktor Vladimir Urin javno oglasio u korist Ukrajine i protiv rata', navedeno je u priopćenju.

Teatro Real je 27. veljače tijekom izvedbe Wagnerove glazbene drame 'Sumrak bogova' prekrio Siegfriedovo tijelo ukrajinskom zastavom, čime se simbolično usprotivio ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Gledateljima koji su već kupili ulaznice za Boljšoj Balet novac će biti vraćen tijekom ožujka.

Boljšoj balet poznata je i ugledna baletna kuća u Moskvi, s više od 200 profesionalnih baletana. Moskovska baletna akademija, koja djeluje unutar Boljšoja, smatra se najuglednijom baletnom školom na svijetu.