operna diva

Annu Netrebko desetljećima se povezuje s Putinom, a sada se radije odrekla karijere nego li njega: Otkazani su joj svi nastupi, uključujući i onaj u Zagrebu

04.03.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Ruska operna pjevačica Anna Netrebko rekla je da se 'protivi besmislenom, agresivnom ratu', no nije povukla svoju podršku Vladimiru Putinu. Štoviše, prema svemu sudeći radije se odriče nastupa u njujorškom Metu nego li Putina

Sopranistica Anna Netrebko otkazala je zakazane nastupe u njujorškoj Metropolitan operi i time se radije odrekla nastupa i budućih angažmana nego li pružanja podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putin. S druge strane operna kuća time je ostala bez jedne od najbolje pjevačice i izvođačice koja je privlačila veliki broj gledatelja i za čije su se nastup redovito tražila karata više, piše Guardian.

'To je veliki umjetnički gubitak, kako za Met tako i za operu,' rekao je u svom priopćenju glavni direktor Meta, Peter Gelb. 'Anna je jedna od najvećih pjevačica u povijesti Meta, ali s Putinom koji ubija nevine žrtve u Ukrajini, nije bilo načina da nastavimo dalje,' rekao je Peter Gelb. Također je dodao kako Met, kao jedna od najpoznatijih i najprestižnijih opernih kuća u svijetu, neće angažirati umjetnike koji podržavaju Putina.

Njujorški Met je posljednjih dana u nekoliko navrata bezuspješno pokušavao uvjeriti Annu Netrebko da se odrekne Putina, otkrila je osoba upoznata s razvojem događaja u opernoj kući te otkrivajući te detalje anonimno.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do iskazivanja solidarnosti u svijetu umjetnosti i kulture s Ukrajincima te zaziranja od ruske vlade, ali i onih povezanih s Rusijom koji ne žele javno osuditi Putinove postupke. Taj efekt također je zahvatio i svijet sporta.

  • +4
Anna Netrebko Izvor: Profimedia / Autor: Starpix / AFP / Profimedia

Anna Netrebko, 50-godišnja sopranistica porijeklom iz Krasnodara, primila je nagradu za narodnog umjetnika Rusije od Putina 2008. godine. 2014. godine fotografirana je kako drži zastavu ukrajinskog teritorija pod ruskom kontrolom nakon što je dala donaciju od milijun rubalja (tada 18 5 00 dolara) opernoj kući u Donjecku, ukrajinskom gradu koji kontroliraju proruski separatisti, piše Guardian.

Netrebko je ovog tjedna objavila kako otkazuje sve zakazane nastupe. Njezin prvi idući koncert trebao je biti održan 3. travnja u Gran Teatre del Liceu u Barceloni, nakon čega bi uslijedila i tri koncerta s njezinim suprugom, azerbajdžanskim tenorom Yusifom Eyvazovim, te 13. travnja koncert s Berlinskom filharmonijom.

'Protivim se ovom besmislenom agresivnom ratu i pozivam Rusiju da odmah prekine ovaj rat, da nas sve spasi. Sada nam je potreban mir, rekla je Netrebko te dodala: 'Ovo nije vrijeme za mene da stvaram glazbu i nastupam. Stoga sam se za sada odlučila povući od nastupa. To je za mene izuzetno teška odluka, ali znam da će moja publika razumjeti i poštivati ovu odluku.' No, nije odmah odgovorio na Gelbovu objavu.

Netrebko je debitirala u Metu 14. veljače 2002. u Prokofjevljevom 'Ratu i miru' i brzo je postala miljenica operne kuće u kojoj je nastupila 192 puta. Dugo vremena se Annu Netrebko povezuje s Putinom, 2012. godine podržala ga je tijekom izbora, a prije nekoliko godina izjavila je kako se divi njegovoj 'snažnoj, muškoj energiji'. Time je dodatno pojačale šuškanja kako su ona i Putin ljubavnici. 'Voljela bih da sam bila njegova ljubavnica, ali kada? Upoznali smo se dva puta. Službeno i nakratko,' rekla je 2011. godine u intervjuu za Newsweek. Sada su joj te njezine izjave u današnjem okruženje dodatno narušile reputaciju.

Annu Netrebko će zamijeniti ukrajinska sopranistica Liudmyla Monastyrska u Puccinijevom Turandotu u pet izvedbi koje će se održati od 30. travnja do 14. svibnja, uključujući i predstavu 7. svibnja koja će se emitirati u kazalištima diljem svijeta. Met je rekao da će Netrebko također biti zamijenjena i kao Elisabetta u Verdijevom Don Carlu u pet izvedbi od 3. do 19. studenog. Netrebko je trebala nastupiti u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 9. travnja, ali i taj koncert je otkazala.

Met je također rekao da će izraditi vlastitu scenografiju i kostime za novu produkciju Wagnerovog Lohengrina koja će se prikazivati sljedeće sezone umjesto da ih dijeli s moskovskom Boljšoj operom, kako je prvobitno planirano.

Ove odluke u Metropolitan operi dolaze nakon kraha međunarodne karijere ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji je bio blizak Putinu kao umjetnički i generalni direktor Mariinskog teatra u Sankt Peterburgu. Gergiev je ovog tjedna otpušten s mjesta glavnog dirigenta Münchenske filharmonije, a festival Gergiev, koji se tradicionalno održava svake godine od 1996. godine otkazao je Rotterdamski filharmonijski orkestar, gdje je bio glavni gostujući dirigent od 1995. do 2008. Suradnju su mu otkazali i bečka Filharmonija, Edinburški festival u Škotskoj i milanski Teatro alla Scala.