'Snajka: Dnevnik očekivanja'

Tea Vidović Dalipi: Htjela sam govoriti o patrijarhatu i rasizmu koji su postali okovi našeg odnosa

15.11.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film 'Snajka: Dnevnik očekivanja' autorice Tee Vidović Dalipi nastao u produkciji zagrebačkog Restarta premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Kinoteka

Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura - Hrvatice Tee i Roma Mirsada od 14. studenoga stigla je u kina diljem Hrvatske.

Film će u narednim danima biti prikazan na ovim lokacijama: 15., 16., 17. i 19. studenoga u Zagrebu (Dokukino KIC i Kino Kinoteka), 16., 17., 20. I 21. studenoga u Art-kinu u Rijeci, 17. studenoga u kinu Urania u Osijeku, u kinu Buzet, u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova te u dvorani Visia u Dubrovniku, 18. studenoga u Kinu Arsen u Šibeniku, 20. studenoga u kinu Edison u Karlovcu, 21. studenoga u kinu Valli u Puli, 25. studenoga u Pop up ART kinu Samobor te 30. studenoga u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Snajka: Dnevnik očekivanja film je koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Izvor: Društvene mreže

"Htjela sam govoriti o patrijarhatu i rasizmu koji su postali okovi odnosa u koji sam ušla. Znala sam da nisam jedina koja to proživljava, a da kao autorica imam legitimitet govoriti o tome na ovakav način jer je riječ o mom iskustvu. U procesu sam spoznala da osim nekih traganja za načinima, dobivam i sredstvo za komunikaciju i otvaranje perspektiva koje su bile okovane predrasudama i neznanjima - što mojim vlastitima, što onima moje porodice", o filmu kaže autorica Tea Vidović Dalipi.

Film je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku je premijeru imao ljetos na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

O filmu:

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

Snajka: dnevnik očekivanja nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte te gradovi Zagreb, Priština i Ferizaj. U suradnji s Udrugom Filmaktiv i njihovim programom Film svima izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma zakazana je za 17. studeni u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.