skandal u italiji

Talijanski pisac teško optužio televiziju Rai, cenzuriran mu govor o antifašizmu

23.04.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Renomiranom talijanskom piscu Antoniju Scuratiju, čija su djela prevedena i kod nas, otkazan je nastup na talijanskoj državnoj televiziji Rai, nakon čega je optužio uredništvo za cenzuru

Renomirani talijanski pisac Antonio Scurati optužio je talijansku državnu televziju Rai za cenzuru nakon što je uredništvo naknadno donijelo odluku o otkazivanju njegova nastupa u jednoj emisiji, što je nazvao demonstracijom sile premijerke Giorgije Meloni, javlja The Guardian.

Scurati je planirao pročitati govor o 25. travnju, datumu koji se u Italiji slavi kao dan oslobođenja od fašizma, no dok se spremao na put za Rim dobio je poruku od uredništva televizije Rai da je njegov nastup otkazan zbog uredničkih razloga.

Ovaj je pisac u Italiji poznat po svojim knjigama o Benitu Mussoliniju i razdoblju fašizma, a otkazivanje nastupa prouzročilo je žestoku reakciju novinara, kolega pisaca i lidera opozicije.

U planiranom je govoru trebao spomenuti Giaocoma Matteottija, Mussolinijeva političkog suparnika kojeg su fašisti ubili 1924. godine, kao i druge zločine režima. Govor također sadrži kritiku talijanskih postfašističkih vođa, koja ih optužuje zbog njihove neofašističke prošlosti.

Ravnatelj televizije Paolo Corsini odbacio je optužbe i rekao talijanskim medijima da je u tijeku istraga, natuknuvši između redaka da je Scuratijev nastup otkazan zbog visoke naknade koju je tražio.

Više pročitajte na stranicama The Guardiana.