KIC / Knjižara Ljevak / Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Stiže 10. Zagreb Book Festival

19.04.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Sve je drugačije tih pet dana u svibnju. I tako od 2015. U dvorani KIC-a i ispred, u knjižari Ljevak, u knjižnici Bogdana Ogrizovića. Svake godine u tih pet dana književna scena preuzme dio kulturnog života Zagreba. U čitanjima, razgovorima, panel diskusijama i susretima. Pet dana puno toga se vrti oko velike zajedničke strasti: književnosti

Zagreb Book Festival jedna je od značajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj. Njegov široki stilski i tematski spektar je jedinstven - bilo da je riječ o prozi, publicistici ili književnosti za djecu i mlade. Program se proteže od susreta s najpoznatijim piscima do razgovora o sadašnjosti i budućnosti. Raspravlja se o aktualnim društvenim temama i znanstvenim diskursima, kao i trendovima na književnom tržištu, navodi se u najavi.

Struktura Festivala je takva da pod okriljem krovne teme istražujemo globalna pitanja; geopolitiku, demokraciju, klimatske promjene, mentalno zdravlje – ključne stvari koje utječu na svijet. Drugi aspekt je kultura i stvaralaštvo i slavljenje književnosti, pisma i riječi. Već desetu godinu za redom Zagreb Book Festival okuplja velike umove i fascinantne ljude koji na svijet gledaju s različitih gledišta. Ovogodišnje, deseto izdanje ZBF-a održat će se pod nazivom

FREKVENCIJA TIŠINE

Tišina. Donosi li mir? Ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Stvara li nam ugodu? Ili strahujemo od pitanja koja skriva? Koje su frekvencije tišine?

Koncept tišine može biti složen i višeznačan. Živimo u svijetu u kojem sve rjeđe čujemo tišinu. Oko nas je stalna buka – prometa, grada, ljudskog žamora, ureda, života. Informacije nas bombardiraju sa svih strana, sa svih ekrana i teško je imati trenutak mira i tišine, samo za sebe. Trenutak u kojem ćemo zastati i promisliti o životu koju vodimo. Trenutak u kojem ćemo zaviriti u vlastiti nutrinu. Bez tišine ostajemo zatrpani naslagama koječega, bez mogućnosti razabiranja i dubokog osjećanja. Tišina nam treba u vremenima u kojima nas preglasno i napadno sve izvana želi osvojiti. Biti u tišini znači sačuvati se.

Tišina, međutim, ima svoje nijanse. Postoji tišina slobode i tišina manjka slobode. U prostorima intimnog i kolektivnog često se u tišini ostaje prisilno. Tišina je tada tamna šutnja kojoj prijete zatomljene i neizgovorene tajne koje bi mogle promijeniti odnose moći, rasvijetliti potisnute teške stvari, razgrnuti nepravde. Takva tišina čezne za svojim glasom, ponekad i krikom.

Tišina, muk, šutnja – to su teme ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala. I hrabrost. Hrabrost koja je potrebna za sve frekvencije tišine. Hrabrost koja je potrebna za zaustavljanje i duboko osluškivanje. Hrabrost koja je potrebna za vrisak i progovaranje nakon tišine u kojoj vlada tamna šutnja.

PROGRAM

Program Zagreb Book Festivala 2024. sastoji se od 20 književnih događanja na kojima će sudjelovati preko 40 domaćih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, prevoditelja i publicista poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla, Dorte Jagić, Miljenka Jergovića, Nives Madunić Barišić, Ande Bukvić Pažin, Borisa Dežulovića, Tvrtka Jakovine, Ozrena Bitija, Luke Ostojića, Andrije Škare, Mladena Blaževića i mnogih drugih.

Programske cjeline već su tradicionalno: panel diskusije, promocije knjiga i razgovori s piscima. Panel diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala; povijesnim prešućivanjem, ksenofobijom, mentalnim zdravljem LGBTIQ osoba, odnosom tišine i stvaranja. Programske cjeline promocije i razgovor s piscem predstavit će domaćoj publici najnovije, friške, naslove hrvatskih i stranih autora. Program knjige i vino u neformalnoj će atmosferi, uz čašu vina, izbrisati granice između pisca i publike. Ove godine organizirali smo i dva okrugla stola posvećena temama aktualnim u knjižnom svijetu: prevođenju u doba novih tehnologija te specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti.

Sve informacije i novosti o Zagreb Book Festivalu dostupne su na službenoj web stranici www. zgbookfest.hr i na društvenim mrežama Festivala. U dokumentu u prilogu dostupne su informacije o Panel diskusijama.

Cjeloviti program biti će objavljen 29. travnja 2024. na web stranici www.zgbookfest.hr/zbf