U SPLITU

Otvoreni 34. Marulićevi dani; Espi Tomičić dobitnik nagrade 'Marin Držić'

21.04.2024 u 23:22

Bionic
Reading

Kazališni festival 34. Marulićevi dani, koji se ove godine održavaju u ozračju 500. obljetnice njegove smrti, svečano su otvoreni u nedjelju navečer u splitskom HNK-u dodjelom nagrada Marin Držić i izvedbom drame 'Crvena voda' Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljan i produkciji splitskog HNK-a.

Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2023. dobio je je Espi Tomičić za dramu 'Tuđe topline', drugu nagradu dijele Lucija Marković za '75 godina i Alah nije prozborio ni riječ' i Antonela Tošić za 'Bolna djeca u cvijeću', a treću nagradu dijele Nina Horvat za 'Krivi spoj' i Matej Opolcer za 'Tigrice' i Doroteja Šušak za 'Trenutak prije -poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)'.

Nagrade je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila festival.

'Ove godine obilježavamo 500 godina od smrti velikan hrvatske kulture Marka Marulića i  iznimno je važno da ovaj festival nosi ime  po njemu', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Naglasila je da je Marulić jedinstven figura u hrvatskoj kulturi te da je bio vrhunski intelektualac.

'Marulić je dao doprinos razvoju ne samo hrvatske kulture, nego i europske kulture', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

U službenoj će festivalskoj konkurenciji, do 29. travnja, biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta, te jedna iz Argentine.

Pored festivalskih nagrada Marul, po završetku Festivala nagradu će dobiti i od publike najbolje ocijenjena predstava, a posebnu nagradu za najupečatljivije glumačko ostvarenje dodjeljuje žiri čitatelja medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija.

Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno splitskim gradskim kulturnim institucijama.