Sheffield DocFest

Svjetska premijera filma 'Tvornice radnicima' na britanskom festivalu

19.05.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića svoju će svjetsku premijeru imati u konkurenciji 28. Sheffield DocFesta, koji će se održati od 4. do 13. lipnja, u hibridnom izdanju

U Međunarodnom natjecateljskom programu festivala prikazat će se jedanaest dugometražnih dokumentaraca, među njima i hrvatski koji prikazuje priču o radnicima koji su svojim postupcima osporili dominantni ekonomski narativ, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu i koji od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi, no danas mikro svijet tvornice u kontekstu globalnog tržišta za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima.

"Nakon desetljeća ostaje isto pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na periferiji kapitalizma ili nam treba veći san?", napominje se u najavi.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In,  a Kovačević ga je i montirao, uz Damira Čučića i Ivu Kraljević.

U završenoj fazi razvoja, film je sudjelovao na potprogramu industrijskog djela Filmskog festivala u Trstu - Last Stop Trieste, u industrijskom programu DOK Leipziga te Sarajevo Film Festivala (Docu Rough Cut Boutique), a razvijao se i na Ex Oriente Film radionici. 

Redatelj kaže kako pripada generaciji čije je odrastanje snažno obilježio proces hrvatske poslijeratne privatizacije, prijelaz resursa iz zajedničkog vlasništva u privatno te gašenja mnogih tvornica koje su hranile cijele obitelji. 

ITAS je izabrao kako bi ga pokazao kao dobar primjer, no svakodnevna prisutnost među radnicima natjerala ga je da shvati da je priča puno složenija.

"Kapitalizam kao sustav još uvijek je okvir unutar kojeg svi alternativni oblici proizvodnje moraju preživjeti. Radnici su rastrgani između odanosti ideji samoupravljanja i potrebe za većim prihodima koje ITAS ne može osigurati", ustvrdio je.

"Tvornice radnicima" želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati", dodao je. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma Sheffield DocFest održat će se u kinodvoranama diljem Sheffielda i Velike Britanije te online, sa 78 dugometražnih te 88 kratkometražnih dokumentarnih uradaka.

Čak će 55 naslova imati svoje svjetske, 22 međunarodne, 15 europske i 59 britanskih premijera, napominju iz HAVC-a.