PREMIJERA U RIJECI

Svjetska praizvedba 'Zajedno' prema Moodyssonovu filmu

09.01.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Svjetska praizvedba predstave "Zajedno", prema filmskom scenariju švedskog redatelja Lukasa Moodyssona, bit će u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl Zajca u Rijeci 14. siječnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo.

Moodyssonov scenarij adaptirali su Marijana Fumić, Magdalena Lupi Alvir i slovenski redatelj predstave Matjaž Latin. Prema informacijama iz riječkoga HNK-a, do sad nitko u svijetu nije preradio scenario ovog filma iz 2000. godine za kazališnu izvedbu.

Redatelj Matjaž Latin kazao je da su se u pripremi predstave, odlučili postaviti je u današnje vrijeme i u Hrvatsku, s obzirom na to da se radnja u izvorniku odigrava u Stockholmu 1975. godine.

Pokazalo se da su neke od tema kojima su se bavili likovi filma u 1975. godini, poput pitanja o lijevim političkim opcijama i njihovoj ulozi u svijetu, kapitalizmu, seksualnim opredijeljenjima, danas još aktualnije nego tada, ustvrdio je redatelj Latin.

Istaknuo je kako je dio predstave i dramskog teksta nastao tijekom proba, tako da u riječkoj predstavi ima elemenata kojih nema u filmu.

Ravnatelj Hrvatske drame riječkoga HNK Damir Orlić kazao je da ovom predstavom riječki HNK nastavlja slijediti osnovnu ideju aktualnog repertoara, a to je kazališni izazov i rizik. Ne zanima nas igrati na sigurno nego pokušavamo pronaći nove pravce i biti originalni, naveo je Orlić.

Ova predstava govori o temama koje nisu sudbonosne jer je riječ o svakodevnom životu skupine različitih ljudi u jednoj komuni koji unatoč tome mogu živjeti zajedno, kazao je Orlić.

U predstavi "Zajedno" nastupaju Andreja Blagojević, Dražen Mikulić, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Damir Orlić, Tanja Smoje i još desetak glumaca riječkog HNK uz dvije mlade glumice studija Gluma i mediji riječkoga sveučilišta i dva dječaka, člana kazališne radionice za djecu i mlade Malik.

Dramaturginja je Marijana Fumić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.