KONAČNA PREDAJA

Svatko može pisati Britannicu

22.01.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Nakon godina otpora, internetska enciklopedija Britannica će svojim posjetiteljima dopustiti nadopunjavanje sadržaja

Internetska enciklopedija Britannica godinama je odolijevala pritiscima da, poput konkurentske Wikipedije, posjetiteljima dopusti da nadopunjavaju sadržaj. Umjesto toga, Britannica je posao pisanja sadržaja prepustila ekspertnom uredničkom timu od 100 članova i četiri tisuće stručnih suradnika.

Rezultat toga bilo je zaostajanje za Wikipedijinim informacijama. Ipak, vječni adut Brittanice bila je točnost njenih podataka u usporedbi s enciklopedijskim informacijama koje uploadaju neprovjereni posjetitelji. No, najnovije provedeno istraživanje srušilo je i taj mit, piše Techdigest.

U usporedbi s Wikipedijom, internetska verzija stoljetne britanske enciklopedije bila je tek za nijansu pouzdanija. Jedan od provedenih testova sastojao se od uspoređivanja 42 internetska članka koje je pokazalo da je Brittanica s tri propusta neznatno bolja od Wikipedijie koja ih je imala četiri.

Uzevši sve u obzir, uredništvo enciklopedije Britannica već u naredna 24 sata omogućit će posjetiteljima internetske stranice nadopunjavanje pojmova. Ipak, još uvijek će zadržati dio strogosti te od online autora zahtijevati pravo ime i adresu, a njihove tekstove davati na uvid stručnjacima.