REPUBLIKANCI NA NOGAMA

Superman se odriče američkog državljanstva

29.04.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon što se godinama zalagao za 'istinu, pravdu i američke vrijednosti', strip junak Superman je zaprijetio odricanjem od američkog državljanstva

U posljednjem, 900. broju Action Comicsa, kultni superheroj najavio je da će se odreći svog državljanstva u govoru pred Ujedinjenim narodima. 'Umoran sam od toga da se moje akcije tumače kao instrumenti američke politike', kazao je ogorčeni Superman.

Iako se još uvijek nije odrekao državljanstva, planira učiniti to u bliskoj budućnosti. A da njegov čin neće proći glatko, najavile su reakcije dijela republikanskih komentatora koji su uputili kritike ljudima koji stoje iza Supermanove odluke - autorima stripa.

Jedan od ozlojeđenih je kolumnist Jonathan Last iz The Weekly Standarda, koji se pita kakve će vrijednosti Superman ubuduće promicati? 'Vjeruje li Superman u britanski intervencionizam ili švicarsku neutralnost?', pita se Last na kraju, dramatično zaključivši - ako Superman ne vjeruje u Ameriku, ne vjeruje ni u što.

Rasprava o Supermanovoj nacionalnosti stigla je i na dnevni red internetskih foruma. Tako su pojedini čitatelji na osnovi najnovije odluke crtanog heroja iščitali podršku predsjedniku SAD-a Baracku Obami koji se ovih dana našao usred afere oko državljanstva. Kako je Superman u prijašnjim brojevima stripa otvoreno podržao američkog predsjednika, neki smatraju da je i njegova posljednja odluka vid te podrške.

Superman je postao počasnim državljaninom SAD-a 1974. u znak zahvalnosti za sva njegova junačka djela.