'NA DRUGI POGLED'

Film 'Studio 54' krajem 1990-ih smatrali su preriskantnim pa ga je redatelj morao promijeniti. U Kinoteci se sada može pogledati originalna verzija

14.01.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Projekcijom redateljske verzije filma 'Studio 54' Marka Christophera 17. siječnja u kinu Kinoteka kreće novi filmski program, 'Na drugi pogled', posvećen filmovima koji su u vrijeme nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni ili pogrešno shvaćeni, no s vremenskom distancom su dobili novu dimenziju

Smješten u mitsko mjesto newyorške disco scene krajem sedamdesetih, film 'Studio 54' (1998.) prati mladića iz Brooklyna, koji se zapošljava kao barmen u tom klubu i sprijateljuje s pjevačicom u usponu i njezinim mužem. Zahvaljujući dobrom izgledu uskoro postaje svojevrsni celebrity, no samo na kratkih Warholovih '15 minuta'.

Glavne uloge odigrale su zvijezde teen-filmova devedesetih Ryan Phillippe, Neve Campbell i Breckin Meyer, sa Salmom Hayek i Mikeom Myersom, kojemu je uloga vlasnika kluba trebala biti odskočna daska za dramske uloge, nakon što se proslavio u komedijama 'Wayneov svijet' i 'Austin Powers'.

Iz Kinoteke podsjećaju kako je tada moćni studio Miramax bio izrazito zadovoljan filmom, međutim, pokusne projekcije pred publikom iz predgrađa uznemirile su studijske moćnike zbog negativnih komentara na pesimističan završetak i biseksualnost glavnog lika.

Zbog toga je došlo do nadosnimavanja, kraćenja i preslagivanja originalne verzije, kojima je riskantniji materijal pretočen u konvencionalnu priču s poukom i neuvjerljivom romansom.

Redateljska verzija filma, prikazana na Berlinalu 2015. godine, nema 30 minuta nadosnimljenih dijelova, ali joj je vraćeno 45 minuta originalne Christopherove verzije. Za razliku od prvotnog filma, koji su slabo prihvatili i publika i kiritka, ta je verzija od dijela kritike proglašena instant-klasikom.

Program 'Na drugi pogled' održavat će se jednom mjesečno, a ovaj film nadovezuje se temom na još jedan novi program Kinoteke, Filmske žurke.