DAN I NOĆ KNJIGE

Što nam za čitanje preporučuju hrvatski kulturnjaci

24.04.2014 u 19:10

Bionic
Reading

Iako brojke o čitanju knjiga nisu na strani domaćih čitatelja koji knjige konzumiraju poražavajuće rijetko ili nikad, naša mini anketa provedena među kulturnjacima pokazala je mnogo optimističnije stanje

U povodu svjetskog Dana knjige koji se danas diljem svijeta i Hrvatske obilježava raznolikim programima, domaće kulturnjake pitali smo koliko knjiga čitaju i što trenutačno imaju na noćnom ormariću.

U našoj mini anketi sudjelovali su: književnica Olja Savičević Ivančević, pjesnik Ivica Prtenjača, performer Siniša Labrović, glumica Leona Paraminski, filmska kritičarka i prevoditeljica Mima Simić i bivši ministar kulture Jasen Mesić.

Olja Savičević Ivančević

'Mjesečno čitam pet knjiga, što je ipak manje nego ranije, jer imam bebu koja mi ne ostavlja puno vremena za mirne, posvećene i statične aktivnosti kao što su čitanje i pisanje', otkrila nam je Olja Savičević Ivančević, dobitnica književne nagrade tportala čiji roman 'Adio kauboju' nedavno uvršten u antologiju Najbolje europske proze.

Trenutačno čita biografiju 'Virginia Woolf' Alexandre Harris, a posljednje djelo koje je pročitala je roman 'Moje nagrade' Thomasa Bernharda, za koji kaže da ju je nasmijao i podsjetio zašto toliko voli knjige.


Ivica Prtenjača


Ivica Prtenjača rekao nam je da brojka knjiga koje mjesečno pročita prilično varira.

'Ponekad čitam jednu, a nekad 10', rekao je objasnivši da najčešće čita poeziju, i da obično čita dvije, tri knjige istovremeno pa mu to pomaže 'nalupati' mjesečnu brojku. Trenutačno je usred čitanja romana 'Rat i rat' Lászla Krasznahorkaija za koji kaže da je fenomenalan.

Leona Paraminski

Više knjiga istovremeno, poput Prtenjače, čita i Leona Paraminski.

'Čitam uvijek dvije, tri paralelno, a barem jednu tjedno', rekla je otkrivši da upravo čita 'Što te briga što drugi misle?!' Nobelom nagrađenog fizičara Richarda Feynmana.

Jasen Mesić

Od fizike, bivšem ministru kulture Jasenu Mesiću milija je povijest te je otkrio da najviše voli romane utemeljene na povijesnim činjenicama i baš je usred čitanja jednog takvog, romana 'Arnovo naslijeđe' Jana Guilloua.
Mjesečna brojka mu ovisi o obavezama, a u ovom razdoblju to su jedna do dvije knjige.

Siniša Labrović

Impresivna je brojka knjiga koju na mjesečnoj bazi čita Siniša Labrović.

'Čitam koliko god mogu. Recimo šest knjiga mjesečno. Trenutačno čitam 'Konstrukcije' Johna Rajchmana', rekao je Labrović svima preporučivši poeziju Tomasa Tranströmera


Mima Simić

Velikoj zaljubljenici u film Mimi Simić ni knjige nisu strane. 'Mjesečno ne čitam mnogo. Možda jednu knjigu, ali cijelo vrijeme slušam audioknjige. Trenutačno čitam knjigu eseja Darka Milošića '55 lakih komada', rekla je dodavši da je zadnje što je pročitala 'Parabajka' Ivane Kovačić.

Na kraju je za zaključiti samo da se, ako uzmemo u obzir lanjske podatke o čitanju prema kojima prosječan stanovnik Hrvatske pročita dvije knjige godišnje, provlačimo na grbači onih kojima su knjige ionako dio posla.