'seoba mačaka s karpata'

Stiže fascinantna priča o risovima i ljudima snimana sedam godina

16.04.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Večeras u 20 sati u kinu Forum u zagrebačkom Studentskom centru bit će premijerno prikazan dokumentarni film 'Seoba mačaka s Karpata', fascinantna priča o tajanstvenom predatoru po imenu ris, kojeg rijetki entuzijasti u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju spasiti od izumiranja

Ris je u našoj regiji izrazito ugrožena životinja, čija populacija neprekidno opada već pedeset godina. Glavni razlozi su križanje u srodstvu jer se gotovo 45 godina potomci šest životinja pare isključivo međusobno.

Početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova ris je izumro iz većeg dijela Europe, uključujući Hrvatsku i susjedne države. Kao odgovor na to stanje, lovci iz Slovenije su 1973. godine organizirali naseljavanje risa te je šest životinja ulovljenih u Slovačkoj ispušteno u uzgojnom lovištu Medved pokraj Kočevja.

Sve tri naseljene ženke imale su mlade već prve godine, populacija je brzo rasla i u nekoliko godina risovi su se iz Slovenije proširili u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju i Italiju. No od 1990-ih godina lovci svake godine zamjećuju sve manji broj životinja i brojnost populacije pada sve do danas, navodi se na stranici projekta Life Lynx.

Trenutno nema dovoljno znanstvenih podataka na temelju kojih se može napraviti pouzdana procjena brojnosti ove vrste, a posljednja službena procjena iz Plana upravljanja risom iz 2010. godine govori o 40-60 jedinki s trendom opadanja. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da će risovi ponovno izumrijeti ako se ne nasele nove životinje koje će povećati genetsku raznolikost populacije.

Izvor: tportal.hr / Autor: Trigon

Snimatelji Senad Zemunović i Vjekoslav Skledar snimali su ih strpljivo, u periodu od sedam godina, u Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj. Katkad bi prošli i dani rada u teškim uvjetima, a iz snimljenog ne bi uspjeli izvući nikakav upotrebljiv materijal.

'U Rumunjskoj smo planinarili desetak sati po metar dubokom snijegu kako bismo saznali da smo uzalud hodali. Naime istraživačka zamka za risa aktivirala se, ali se vrata kaveza okovana ledom nisu zatvorila do kraja, pa se 'maca' odšetala', kaže Zemunović, ujedno scenarist te redatelj filma, dok je montažerka Iva Mrkić.

Priča filma podijeljena je na tri segmenta. U prvom se gledatelji upoznaju s risom, tajanstvenim predatorom, jednom od tri velike europske zvijeri. Slijedi priča o njegovom izumiranju u Hrvatskoj te projektu Life Lynx, kojim je to spriječeno dovođenjem novih risova s Karpata u Hrvatsku i Sloveniju.

Treća priča upoznaje nas s entuzijastičnim pojedincima, pozitivnim luđacima koji svojom predanošću i požrtvovnošću rade čuda. Protagonisti filma su Ira Topličanec, Magda Sindičić, Josip Tomaić i Tomislav Gomerčić, znanstvenici koji se u okviru projekta Life Lynx uz velika odricanja bave borbom za očuvanje populacije ove divlje mačke.

'Bio je izazov u 52 televizijske minute strpati priču koju smo snimali godinama, ne izostaviti ništa bitno, a zadržati filmsku formu bez nepotrebnog nabrajanja činjenica', kaže Zemunović.

Iako se film kritički ne bavi tim temama, poznata je činjenica da sustav zaštite prirode u Hrvatskoj ne funkcionira kako treba. Kao i mnogo toga drugog u našem društvu, zaštita prirode funkcionira zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovnosti pojedinaca usprkos sustavu, državi i njenim birokratima.

Seoba mačaka s Karpata upravo je posveta tim rijetkim pojedincima koji se bore za prirodu ili, kako kažu autori – film o fascinantnoj prirodi, tajnovitim mačkama i predivnim ljudima.

'Seoba mačaka s Karpata' u produkciji Trigona bit će prikazana na Hrvatskoj televiziji, no termin prikazivanja još uvijek nije poznat.

  • +8
Seoba mačaka s Karpata Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Trigon