ima nade

[VIDEO] Na južnom Velebitu uočena tri mladunca risa; znanstvenici će utvrditi jesu li to Alojzijevi potomci

28.12.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Fotozamkom postavljenom na južnom Velebitu snimljena je ove jeseni ženka risa s tri mladunca, na području na kojem živi mužjak Alojzije naseljen iz Rumunjske. Ako genetska analiza pokaže da je riječ o Alojzijevim potomcima, bit će to uspjeh projekta LIFE Lynx kojem je cilj uvođenje svježih gena u ovdašnju populaciju risa

Najvažniji cilj projekta LIFE Lynx je zaustavljanje izumiranja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, što se postiže nizom kompleksnih aktivnosti iz različitih područja upravljanja risom, piše portal Biom.hr.

Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama na početku projekta 2017. godine bila je izuzetno mala i ugrožena. Jedini spas je, navodi se, dovođenje 'svježih gena' iz druge, stabilne populacije.

Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postiže se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Uspješnost naseljavanja pratit će znanstvena istraživanja, koja će uključivati praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću automatskih fotozamki i GPS ogrlica te brojnih genetskih i ekoloških analiza.

Jedna takva fotozamka snimila je nedavno ženku risa s tri mladunca na terenu Alojzija na području južnog Velebita. Alojzije je porijeklom iz Rumunjske odakle je 2020. godine prevezn i pušten u Nacionalni park Paklenica. Znanstvenici će ove zime imati više terenskih dana kako bi sa svakim snježnim pokrivačem pokušali prikupiti dlaku ili izmet za genetske analize kako bi se utvrdilo jesu li viđeni mladunci Alojzijevi potomci.

Tri mladunca risa snimljena na južnom Velebitu Izvor: Društvene mreže / Autor: Biom