POŽELJNO STANIŠTE

Nakon više od 100 godina, na obroncima Učke gnijezde se supovi. Vratio se i ris

08.03.2024 u 23:20

Bionic
Reading

Nakon više od 100 godina, na obroncima Učke ponovno se gnijezde supovi, i to zahvaljući hranilištu koje je Javna ustanova Park Prirode Učka postavila prije nekoliko godina. Da je ta kvarnersko-istarska planinska ljepotica poželjno stanište za divlje životinje dokazuje i to da se na nju, nakon više od trideset godina vratio i ris

U Parku prirode Učka nikome nije silazio osmijeh s lica. Nadzorne su kamere snimile risa. Šumski se duh, nakon više od 30 godina, vratio na planinu.

'Možemo se pohvaliti da smo od osnutka Parka prirode snimili risa, na Čićariji i jako smo sretni, to smo pokušavali dugi niz godina', rekao je Žarko Erceg, v.d. direktora Javne ustanove Parka prirode Učka, za HRT.

A nakon stoljeća, i supovi ponovno imaju svoj učkarski dom. Iako su nekad živjeli na deset hrvatskih otoka, čak i u ravnoj Slavoniji, danas se gnijezde i zadržavaju jedino na području Kvarnera.

'To su otoci Cres, Krk i dva nenastanjena otoka - Prvić i Plavnik. I imamo sada, hvala Bogu, i supove na Učki', ističe Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove Priroda.

Njihov je povratak još 2004. godine predvidio dr. Sušić, jer upravo je kvarnersko-istarska planina na njihovu putu od Afrike do Alpa. 'Na tom putu uglavnom prelijeću Učku. Znao sam da su prije 100 godina gnjezdili se na Učki i znao sam kako ih se moglo vratiti', rekao je dr. Goran Sušić, ornitolog.

Dvadesetak jedinki supa na Učki zahvaljujući hranilištu

Zahvaljujući europskom projektu LIFE Support na području Bodaja 2017. napravljeno je hranilište i trenutno na Učki živi dvadestak jedinki supa, čak tristotinjak na području Kvarnera.

Kako kaže doktor Sušić, nisu oni odabrali ovaj kraj, nego su na njemu ostali zbog tradicije ovčarstva i prilagodili se životu uz čovjeka.