noviteti

Stilus knjiga objavila nove romane, po jednom se snima serija s Kate Winslet u glavnoj ulozi

06.12.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Riječ je o romanima koji su izazvali golemu pažnju čitatelja diljem svijeta, a sjajne kritike potvrđene su i uvrštavanjem u brojne dosad objavljene izbore najboljih knjiga 2022. prestižnih medija engleskog govornog područja

"Dogovor" Hernana Diaza, "Sutra, i sutra, i sutra" Gabrielle Zevin i "Vladimir" Julije May Jonas također su bili i najprodavaniji novi naslovi prijevodne proze u izdanju Stilusa na ovogodišnjem Interliberu, a u nastavku donosimo pregled i kritičku recepciju navedenih izdanja.

"Dogovor" – maestralan roman Hernana Diaza upravo objavljen u izdanju Stilusa i prijevodu Lade Furlan Zaborac – priča je o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Književna slagalica u kojoj se traga za istinom raskrinkavajući zablude koje su često u središtu intimnih veza, ali i lakoću kojom moćnici manipuliraju činjenicama. "Jedino što je sigurno jest Diazova genijalnost i vrijednost ovog romana", napisali su kritičari Washington Posta o romanu koji se prevodi na više od 30 jezika i koji je ušao u širi izbor nagrade Booker te će po njemu biti snimljena i serija u produkciji HBO-a s Kate Winslet u glavnoj ulozi.

"Sutra, i sutra, i sutra" američke spisateljice Gabrielle Zevin – u izdanju Stilusa i prijevodu Paule Jurišić – priča je o savršenim svjetovima koje Sadie i Sam stvaraju, nesavršenom svijetu u kojem žive i svemu što može doći nakon uspjeha: novcu, slavi, dvoličnosti, tragediji… “Književni blockbuster kojem je predodređeno da uđe u kategoriju velikih američkih romana”, ustvrdili su o romanu u Independentu.

“Ljubavno pismo životu sa svim njegovim ljepotama i minskim poljima. Ovaj roman i njegovi nezaboravni likovi ne poznaju granice. Dok ga budete čitali, smijat ćete se, plakati, učiti i rasti”, istaknula je spisateljica Tayari Jones, a njezin kolega John Green opisao ga je kao jedan od najboljih romana koje je ikad pročitao: “Iznimno. Gabrielle Zevin ocrtava ljepotu, snagu i krhkost ljubavi i kreativnosti. Sutra, i sutra, i sutra predivno je napisana, raskošna saga. Prožeta referencama na klasike svjetske književnosti, ujedno je i veličanstven naklon umjetnosti videoigara, ali i roman – što nijedna kritika ne propušta napomenuti – koji će vas osvojiti od prve stranice, čak i ako nikad niste zaigrali nijednu videoigru."

Julia May Jonas spisateljica je i kazališna redateljica. Predaje na Skidmore Collegeu i živi u Brooklynu s obitelji. "Vladimir" je njezin prvi roman i izazvao je izniman interes diljem svijeta. U romanu, život omiljene profesorice književnosti nađe se na prekretnici kad se pokrene istraga o njezinu suprugu, karizmatičnom profesoru koji radi na istom fakultetu. Razlog? Optužbe bivših studentica o nepriličnim vezama. Bračni par već dugo sporazumno živi u otvorenom braku, no u svjetlu javnih optužbi život postane znatno neugodniji za oboje. Situacija se dodatno zakomplicira kad se profesorica zaljubi u Vladimira Vladinskog, mladog romanopisca i profesora koji je upravo pristigao na fakultet…

Provokativan je to, oštrouman prvijenac američke spisateljice koji istražuje zamršena proturječja moći, žudnje i ljudskog srca, ali i vrijeme u kojem živimo. Roman je s engleskog jezika preveo Srećko Jurišić.

"Vladimir odlazi u tako skandalozna područja da će vam vilica otpadati dok ga budete čitali. Rijetka kombinacija pomno osmišljenih likova, odlične proze i akcije", napisali su o djelu u The Boston Globeu.