Muškarci imaju p.

Izašla je nova knjiga Darka Pernjaka, autor na vedar i duhovit način tematizira muško-ženske odnose

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 12:15
  • Objavljeno 24.11.2022 u 12:15
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Muškarci imaju p. sastoji se od 18 pripovijesti u kojima Pernjak na vedar i duhovit način tematizira muško-ženske odnose iz perspektive muškog prvog lica

Provokativan naslov doziva očekivanu sliku dominantnog muškarca, a upravo se ta njegova pozicija kroz pripovijesti propituje. Koji su to mitovi na kojima odrasta i u kojima živ suvremen muškarac? Odgovore možete dobiti u ocrtavanju 18 različitih muških karaktera u vrlo živopisno, pomalo fantastično, ispričanim događajima.

Izvod iz uredničkog komentara:

U Muškarci imaju P. autor nam ne dopušta predah, još se nismo stigli oporaviti od udarca jedne priče, a već nas zove početak iduće. U njima se, kako to kod najboljih pisaca i biva, često bavi sasvim običnim stvarima, svakodnevnim situacijama, ali u njima pronalazi nešto novo, originalan kut gledanja ili neki moment koji bi izmaknuo manje pozornom promatraču. Zbirka je tematski raznolika – od muško-ženskih (ili, šire, naprosto međuljudskih) odnosa, preko poniranja u tajne ljudske psihe do blagih namigivanja fantastičnome, a sve priče resi izuzetan smisao za detalj i zavidna pripovjedačka vještina. (urednik Andrija Škare)

O autoru:

Darko Pernjak (Koprivnica, 12. Listopada 1967.) hrvatski je književnik i vinski trgovac. Živi i stvara u Koprivnici.

Završio je za inženjera geotehnike no kako je prvo pravo zaposlenje dobio kao voditelj vinoteke, tako se i kasnije odlučio svoju poslovnu karijeru razvijati u trgovini vinima. Spisateljski porivi iz učeničkih dana kada je sudjelovao u amaterskom alternativnom kazalištu ''Crne šume'', kada je pisao drame, kratke priče i pjesme, nisu nikad ugasli nego ih razvija paralelno sa svojom poslovnom karijerom. Danas je aktivan sudionik kulturnog života Koprivnice.

Književni rad:

Knjige s početka potpisuje književnim pseudonimom Pero Pernjak, kasnije nadimku Pero dodaje i pravo ime Darko, da bi se dalje nastavio potpisivati kao Darko Pernjak

Piše prozu u svim formama, od kratkih priča do romana. 2016. godine objavio je i prvu knjigu za djecu kojom je proširio svoje područje književnog stvaranja. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Iako se često izjašnjavao kao isključivo prozni pisac 2018. je objavio zbirku pjesama te se tako okušao i tom polju književnog stvaralaštva.

Bibliografija:

1. ''Procesija'' (1996.), roman

2. ''Kamengrad'' (1997.), roman

3. ''Vatrogasna zabava'' (1999.), zbirka novela

4. ''Somina'' (2006.), zbirka novela i priča

5. ''Slamka spasa'' (2007.), zbirka novela i priča

6. ''Pozitivna nula'' (2009.), roman

7. ''Ščukešina'' (2011.), zbirka priča

8. ''Sve Mirkove procesije'' (2012.), roman

9. ''Vrijeme pravih kapetana'' (2015.), zbirka kratkih priča

10. ''Bilogorske zgode'' (2016.), priče za djecu, autor partner Josip Petrlić Pjer

11. ''American bob'' (2017.), roman

12. ''Tkalča'' (2017.), novela

13. "Pisani prostor" (2018.), zbirka pjesama

14. "Pod bedemom" (2019.), roman za djecu

15. "Nije sve tako crno" (2020.), roman

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!