PRIDRUŽUJE SE ULYSSESU

Srećko Horvat održat će predavanje na Brijunima

12.06.2014 u 15:29

Bionic
Reading

Četrnaesta sezona Kazališta Ulysses u odnosu na prethodne, donosi brojne novosti. Osim dviju premijera i repriza dosadašnjih naslova, publiku očekuju strana gostovanja te popratni program u povodu stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u kojem sudjeluje Srećko Horvat

Na konferenciji za medije u zagrebačkom kafiću Velvet predstavljena je 14. sezona kazališta Ulysses. Na konferenciji su uz osnivača Ulyssesa Radu Šerbedžiju sudjelovali ravnatelj Splitskog ljeta Tonći Bilić, redatelj i koreograf premijernog naslova Staša Zurovac 'Sprovod u Theresienburgu' te glumci Vilim Matula i Dražen Čuček.

Na ovogodišnjem su programu dvije premijere, reprize dosadašnjih naslova, gostovanja drugih predstava i kazališta te bogat popratni program, poput koncerata i okruglih stolova.

Četrnaestu sezonu 9. srpnja otvara predstava 'Timon Atenjanin' Williama Shakespearea, premijerno izvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u režiji Georgija Para.

Matula je izrazio veliko zadovoljstvo što će ponovno biti na Brijunima.

'Radi se o neobičnom Shakespeareovu komadu koji nije izveden za njegova života, a koji svojom poetičnom snagom, opservacijama o nejednakosti i nepravdi i svemu lošemu što iz novca proizlazi, pogađa svu srž koju osjećamo i danas', rekao je dodavši da golema perverzija proizlazi iz činjenice da je novac kompenzacija za bilo što.

Prva ovogodišnja premijera zakazana je za 11. srpnja.

Radi se o predstavi 'Mali mi je ovaj grob', koprodukciji Bitef Teatra, Kamernog Teatra 44, Testament filma i Kazališta Ulysses.

Predstavu je režirao Dino Mustafić po tekstu Biljane Srbljanović

Sezona se nastavlja izvedbama 'Kralja Leara', dobro poznate predstave Kazališta Ulysses, koja igra od njegova osnutka.

Kralj Lear

Druga je premijera 'Sprovod u Theresienburgu' Williama Shakespearea u režiji i koreografiji Staše Zurovca, glazbeno-plesna drama nastala u koprodukciji sa Splitskim ljetom.

'Koncipirajući komad kao sraz glume, plesa, pjevanja i glazbe, odlučio sam se za tri glavna glumca praćena čitavim ansamblom splitskog baleta, stvarajući beskrajni prostor igre ne samo likova već i vremena', rekao je Zurovac.

U predstavi uz soliste Baleta splitskog HNK-a glume Ozren Grabarić i Dražen Čuček.

Čuček je istaknuo svoje iznenađenje pozivom Staše Zurovca da glumi u predstavi te rekao da je beskrajno uzbuđen.

'Patim od anksioznog kreativnog poremećaja. Osjećam se kao neznalica, ali nadam se da ću sve svoje iskustvo uspjeti uobličiti na pozornici', rekao je.

Program u kolovozu otvaraju koncerti Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog te Amire Medunjanin uz gostovanje predstave 'Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija' u režiji Lenke Udovički na Splitskom ljetu.

Pokojnik

Izvedene će biti lanjske premijere među kojima i 'Shakespeare u Kremlju' Ive Štivičića i 'Pokojnik' Branislava Nušića.

Pred sam kraj sezone na Brijunima, valja istaknuti zanimljivo gostovanje Ateljea 212 iz Beograda koji će izvesti predstave: 'Bog masakra' J. Reze u režiji Alise Stojanović i 'Misery' Stephena Kinga, diplomski rad Petra Popovića u izvedbi Anice Dobre i Svetozara Cvetkovića.

Za kraj sezone 'Kralja Lear' putuje na Srđ u Dubrovniku gdje su izvedbe zakazane za 29. i 30. kolovoza, završnog datuma festivala.

Novost ovogodišnjeg festivala popratni je program naslovljen 'Rat i Mir: 100 godina koje traju' uz Biljanu Srbljanović, Dinu Mustapića i Srećka Horvata te moderatora Filipa Balunovića u povodu stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

U sklopu njega bit će održan okrugli stol Teatar pod okupacijom, predavanje Srećka Horvata 'Što je nama Gavrilo Princip danas?' te multimedijalna večer posvećena antiratnoj poeziji 20. stoljeća.

Jedan od osnivača i umjetnički ravnatelj Ulyssesa Rade Šerbedžija prisjetio se posljednjih njegovih 14 godina i osvrnuo na često negativne novinske napise.

Komentirao je one posljednje, vezane uz dodjelu 800.000 kuna iz budžeta Ministarstva kulture.

'Zahvaljujem se ministrici Andreji Zlatar Violić, jer je prva ministrica koja je uopće došla na naše predstave’, rekao je.

Šaljivo je dodao i da Teatar Ulysses opstaje jer nijedna ulaznica nije podijeljena gratis.