OD DANAS I SLUŽBENO

Split u utrci za titulu Europske prijestolnicu kulture 2020.

16.04.2015 u 22:46

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak kasno popodne jednoglasno je prihvatilo Strategiju kulture grada Splita od 2015. do 2015. godine te kandidaturu Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

'Ovo je povijesni trenutak za Split jer se ne pamti kad je neka važna odluka na Gradskom vijeću prihvaćena jednoglasno kao što se to dogodilo danas', rekao je koordinator za izradu Strategije kulture Splita Igor Baković, koji je i savjetnik za kulturu gradonačelnika Ive Baldasara. Po njegovim riječima, tekst te strategije sutra će biti dostavljen Ministarstvu kulture kao uradak za kandidaturu Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020., za što je u petak zadnji rok.

Svih 29 nazočnih vijećnika glasovalo je za tu odluku kojom je gradonačelnik zadužen da se u idućih godinu dana angažira na doradi danas prihvaćene desetogodišnje strategije i uklanjanju njezinih manjkavosti te na svim poslovima potrebitim za kandidatutu Splita za Europsku prijestolnicu kulture. Ta je strategija prihvaćena nakon višesatne rasprave u kojoj su oporbeni vijećnici kritizirali njezine manjkavosti i vijećnike vladajuće SDP-ove koalicije koji su je branili.

Prije glasovanja prihvaćeni su svi amandmani kluba vijećnika HDZ-ove koalicije koje je iznio predsjednik toga kluba Petar Škorić, što je bio uvjet vijećnika HDZ-ove koalicije za prihvaćanje predložene strategije.

'Tražimo da se iz cijelog teksta strategije izbaci riječ 'regija' jer ona ima neugodne asocijacije koje su za nas neprihvatljive', rekao je Škorić, a Baković je prihvaćajući taj amandman kazao kako nije riječ ni o kakvoj političkoj regiji, nego o statističkoj regiji, ali, dodao je, spremni su 'maknuti tu riječ'. Među prihvaćenim HDZ-ovim amandmanima je i izbacivanje rečenice koja, kako je rekao Škorić, govori da turizam u Splitu 'ide u smjeru koji nije najbolji' i da je Split zimi 'sablasno prazan'. 'Takve kvalifikacije su suprotne turističkim pokazateljima koji govore o napretku turizma u Splitu', rekao je Škorić.

Među ostalim, prihvaćen je i amandman kojim se traži da se u tekst strategije uvrste imena ljudi poput Marka Marulića, koji su pridonijeli razvoju kršćanske dimenzije Splita, te da se navedu suvremene aktivnosti koje svjedoče o kršćanskoj kulturi, kao što su Dani kršćanske kulture.

Tijekom rasprave Luka Podrug (HČSP) oštro je kritizirao koordinatora za izradu strategije Igora Bakovića optuživši da je nije dobro vodio te je od njega tražio da dade ostavku. Gradonačelnik je obranio Bakovića. 'Ne prihvaćam zahtjeve za Bakovićevom ostavkom jer sam ga zadužio da koordinira izradu strategije', poručio je.