SPLITSKI TEATAR APSURDA

Split raspustio Kazališno vijeće, Štrljić ostao netaknut

26.03.2010 u 17:35

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Splita na sjednici održanoj u petak razriješilo je dužnosti dosadašnje članove Kazališnog vijeća HNK Split, no nije raspravljao o zahtjevu za smjenu intendanta Milana Štrljića

Gradsko vijeće razriješilo je članove Kazališnog vijeća HNK Split Ivanu Tomić – Ferić, Gorana Sučića Vanesu Klevu i Marka Pecotića te imenovalo novo vijeće u sastavu Joško Čelan, Sanja Erceg Vrekalo, Ivica Pervan i Marko Pecotić, koji je na istoj sjednici razriješen dužnosti pa na nju opet vraćen. Prije glasanja za smjenu starog Kazališnog vijeća HDZ-ovi vijećnici napustili su sjednicu. Premda je polemika oko kazališta bila vrlo burna, u njoj nije sudjelovao splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Novoizabrano Vijeće trebalo bi najesen birati novog intendanta HNK jer Milanu Štrljiću završava mandat. Premda se očekivalo da će na sjednici biti rasprave o zahtjevu za smjenom dosadašnjeg intendanta Štrljića, to se nije dogodilo. Podsjetimo, Kazališno vijeće je u četvrtak većinom od četiri glasa (Nenni Delmestre, Ivana Tomić-Ferić, Goran Sučić, Vanesa Kleva) i jednim protiv (Marko Pecotić, manji dio mandata, član kojeg je izabralo Gradsko vijeće) izglasalo prijedlog za razrješenje intendanta.

Na istoj, 10. sjednici GV Splita raspravljalo se i o dva konkretna slučaja prodaje stana u široj gradskoj jezgri i o tome treba li grad iskoristiti pravo prvootkupa i kako u budućnosti rješavati slične slučajeve. Gradonačelnik Željko Kerum je naglasio da treba popisati gradsku imovinu, sve stanove i poslovne prostore da se vidi čime Grad raspolaže.

'Svih ovih godina prodalo se puno tih nekretnina po cijenama koje nisu tržišne, do tisuću eura po kvadratu, a da Grad nije u tome sudjelovao niti koristio pravo prvootkupa. Prodalo se puno prostora po Marmontovoj ulici i po Rivi, na najatraktivnijim lokacijama i u tome je Grad sigurno bio zakinut. To treba objaviti, pa će se vidjeti tko je opljačkao Split', zaključio je Kerum i predložio da se istraži što je sve i po kojoj cijeni prodano u posljednjih dvadeset godina.

U raspravi je naglašeno da Grad mora imati plan i strategiju upravljanja starom gradskom jezgrom, pa će se na taj način imati okvir za odluke o prvootkupu nekretnina. Konzervatori i restauratori inače vode brigu i kontrolu nad Dioklecijanovom palačom i starim dijelom grada, ali je važno i da se Grad potpuno uključi u te aktivnosti.