GALERIJA UMJETNINA

Split dobio izložbu zbirke svog gradonačelnika Tartaglie

12.12.2014 u 09:31

  • +4

Zbirka umjetnina Ive Tartaglie izložena u Galeriji umjetnina

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji umjetnina u četvrtak navečer otvorena je izložba "Zbirka Ive Tartaglije - djela iz fundusa Galerije umjetnina" na kojoj je izloženo više od 500 djela od ukupno 583 koja je taj dugogodišnji gradonačelnik Splita, prvi ban Primorske banovine i strastveni kolekcionar darovao rodnome gradu

Zbirka dr. Ive Tartaglie (1880. – 1949.) publicista, političara i odvjetnika koji je umro u lepoglavskom zatvoru 1949. je izložba najveće međuratne privatne zbirke u Dalmaciji, a popraćena je reprezentativnim katalogom s reprodukcijama svih djela iz Tartagline zbirke.

Ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceshi rekao je kako izložba puno znači za povijest likovne kulture i umjetnosti. To je prvi put da se cjelokupna ostavština Ive Tartaglije u zbirci koja je povjerena Galeriji umjetnina, pruža na uvid javnosti.

"Tu je i katalog u kojemu su svoje tekstove o samoj zbirci i evaluaciju zbirke, kao i kontekst njezinog nastanka, život i sudbinu Ive Tartaglije, obradili naši istaknuti znanstvenici, rekao je Franceschi. Želeći da javnost dobije što širi uvid u djelo Ive Tartaglije, ravnatelj je najavio da će u siječnju biti organiziran simpozij te će svaki od autora iz kataloga dobiti mogućnost da iscrpno elaborira svoje teze, izjavio je ravnatelj Galerije umjetnina.

Kako je rekao, Galeriji je važna paradigma koju je postavio Tartaglija kao javni kulturni djelatnik, ali i kao mecena, te obožavatelj umjetnosti.

To u sadašnjosti znači, dodao je Franceschi, da će Galerija umjetnina s gradom Splitom biti ustrajna u daljnjoj fazi izgradnje Galerije umjetnina, što uključuje otkup umjetničkih radova.

"Sam Tartaglija je svojim životom i aktivnošću pokazao koliko je važno da otkupom ne samo pomažemo produkciju umjetničkih djela nego da budućim pokoljenjima ostavljamo ono što je naš specifičan trag u vremenu u kojem živimo", izjavio je Franceschi.

Kustos izložbe Božo Majstorović je rekao kako se izložbom u stvari diže veo s još jednog misterija splitske kulture i umjetnosti, a to je ta famozna Tartaglijina zbirka, famozna po broju umjetnina, po kvaliteti radova, i po načinu kako je skupljana, te načinom kako je došla u Galeriju umjetnina.

"Izgleda da je zadatak naše generacije da sve te planove i želje naših starijih sugrađana i kolega ostvarimo, rekao je Majstorović otkrivši kako je na izložbi radio dvije godine od čega posljednjih godinu dana intezivno.

Osim Majstorovića kustosica izložbe je i Iris Slade, dok su suradnici na projektu bili akademik Radoslav Tomić, Daniela Matetić Poljak, Dalibor Prančević i Josip Vrandečić. Izložba će biti otvorena do 1. ožujka 2015. godine.

Ivo Tartaglia političar, odvjetnik, publicist i likovni kritičar deset je godina bio načelnik Splita, a kasnije i ban Primorske banovine. Pamti ga se kao osobu koja je u prvoj polovici 20. stoljeća ostavila snažan znak na politički, kulturni i gospodarski život grada. Poticao je osnivanje kulturnih institucija. Bio je stravstveni kolekcionar koji je skupio veliku zbirku likovnih djela. Oporukom u svibnju 1947., rodnom je gradu, između ostalog, darovao svoju zbirku. Taj plemeniti čin nije ga spasio od nesretne sudbine budući da su ga komunističke vlasti uhitile koncem 1947. , a u lipnju 1948. osudile na sedam godina zatvora. Bolestan umro je u lepoglavskom zatvoru 3. travnja 1949.