dobitnica nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2019.

Spisateljica Olja Knežević u srijedu predstavlja hrvatsko izdanje svog romana 'Gospođa Black'

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2021 12:08
  • Objavljeno 03.12.2021 u 12:08
Spisateljica Olja Knežević 2019. godine osvojila je VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman

Spisateljica Olja Knežević 2019. godine osvojila je VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Priča prati mladu Crnogorku u nevolji koja se spletom okolnosti nastani u središtu Londona

Nakladnik Hena com objavio je novi roman spisateljice Olje Knežević 'Gospođa Black' koji prati mladu Crnogorku u nevolji koja se, bježeći iz zloglasnog kraja, sretnim spletom okolnosti i svojih poželjnih osobina, nastani u središtu Londona. Njezin otmjeni, šarmantni, uglađeni, znatno stariji i bogati muž gospodin Black divan je, sve dok to ne prestane biti. Majka kćeri tinejdžerice na pragu četrdesete ulazi u rat s demonima iz vlastite prošlosti, željna uzbuđenja, pustolovina i strasti...

Promocija romana održat će se u srijedu, 8. prosinca u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića s poečtkom u 19:30 sati. Na promociji će, uz autoricu, govoriti i novinarka kulture HRT-a Ivona Haller te Jadranka Pintarić, urednica knjige.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Riječ-dvije o romanu Olje Knežević prenosimo u nastavku, a potpisuje ih urednica Jadranka Pintarić:

Kad se rodiš u maloj balkanskoj državi, namjesto srebrne žličice dobiješ gensko naslijeđe, recimo, kako ga je opisao Jens Bjorneboe u Povijesti bestijalnosti, oš-neš. Oštete te i prije nego što stasaš da uzmogneš, ne braniti se, nego nositi se s tim. Neke od onih šugavih balkanskih ratnih godina, mlada Crnogorka u nevolji pobjegne iz zloglasnog kraja i, sretnim spletom okolnosti i svojih poželjnih osobina, nastani se u središtu Londona. Njezin otmjeni, šarmantni, uglađeni, znatno stariji i, tja, bogati muž, gospodin Black, divan je, sve dok nije… Imaju i tinejdžericu u pobuni, ponajviše protiv majke. A ta mati, na pragu četrdesete, ulazi u rat s demonima iz vlastite prošlosti, s ponovnim pisanjem svoje 'povijesti bestijalnosti'. Doduše, treba joj i strasti, uzbuđenja, pustolovina – pa što je snila… Malo se 'muvala' s londonskom umjetničkom zvijezdom, malo sa zemljakom, romantičnim grubijanom meka srca (sic!) koji se bavi sumnjivo tajanstvenim poslom. Ispalo je da nije naučila poslovice predaka, kao npr.: tko s djecom liježe… tko s vragom tikve sadi... I šta će tad gđa Black: 'Nemaš muda ni za sreću ni za nesreću. Ni za siromaštvo, ni bogatstvo. Sada si ‘nešto između’, ono najgore. To te sad ždere jer godine prolaze i nećeš još dugo biti tako slatka, izgubit ćeš i tu osobinu. Biti slatka. Kakva glupost. Moraš odlučiti: što i gdje biti nakon slatkoće?' U postojbinu… Iz grumena jeda, zažmi kaplju meda.

Biografija autorice

Olja Knežević rođena je u Podgorici, maturirala u Kaliforniji, diplomirala na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radila je kao freelance prevoditeljica za poeziju i prozu, novinarka i prevoditeljica na Radiju Brod, asistentica menadžera na projektu socijalne pomoći Danskog savjeta za izbjeglice, profesorica engleskog jezika i književnosti u podgoričkoj gimnaziji. 2008. godine magistrirala je kreativno pisanje na Birkbeck koledžu Sveučilišta u Londonu, a za svoj magistarski rad iste je godine dobila Overall Prize. Njezina kratka priča Učionica (The Classroom) objavljena je u 2009. godine u antologiji FREEDOM Amnesty Internationala uz priče poznatih svjetskih autora. U razdoblju od 2010. do 2014. za magazin Art pisala je kolumne/priče, od kojih je nastala zbirka Londonske priče juga, objavljena 2013.

Dosad je objavila romane Milena & druge društvene reforme, (Crna Gora, 2011.; Hrvatska, 2012.), Gospođa Black (Crna Gora, 2015.) i Katarina, velika i mala. Posljednji je na natječaju izdavačke kuće Tisak media i V.B.Z-a proglašen najboljim romanom 2019. godine. Djelo je prevedeno na engleski jezik i objavljeno kao Catherine the Great and the Small za Istros Books u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!