RIJEKA 2020

Smiljan Radić i Marcela Correa počeli raditi na 'Kapima', impresivnoj instalaciji koju će na brdo ponad Baške na Krku prevesti helikopterom

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 04.03.2020 14:11
  • Objavljeno 04.03.2020 u 13:13
Smiljan Radić i Marcela Correa

Smiljan Radić i Marcela Correa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tanja Kanazir

Jedan od međunarodno priznatijih arhitekata današnjice, Čileanac hrvatskog podrijetla Smiljan Radić i njegova partnerica, čileanska kiparica Marcela Correa, počeli su raditi na svojoj umjetničkoj instalaciji 'Kapi' koja će se u sklopu Rijeke 2020, u programu Lungomare Art, trajno postaviti na visokim i zaobljenim hrptima brda iznad Baške na otoku Krku, pored mrgara Ljubimer

Mrgari su naizgled beskonačni kameni zidovi koji su nekad korišteni kako bi ograničavali kretanje stada ovaca te štitili uzgojene biljke od teških vremenskih uvjeta. Te funkcionalne strukture koje su vješto u obliku cvijeta sastavljene od lokalnog kamena, u Hrvatskoj je moguće naći samo na jugu otoka Krka i susjednom otoku Prviću te na još dva mjesta u svijetu: na Islandu i u Walesu, kažu iz Rijeke 2020.

'Kapi' su dio programa Lungomare Art u sklopu kojega će se diljem Kvarnera postaviti razni spomenici za budućnost. Radovi će se od travnja ove godine, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

  • +1

Radovi na umjetničkoj instalaciji 'Kapi' u tvornici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rijeka 2020

Instalacija Smiljana Radića i Marcele Correa na prostoru iznad Vele plaže u Baški, koji je već sad atraktivan i poznat turistima kroz planinarske staze, na mrgare će, najavljuju iz Rijeke 2020, staviti dodatni naglasak, ujedno poštujući njegove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima.

Iako je konačno postavljanje 'Kapi' planirano za listopad ove godine, u suradnji s hrvatskom tvrtkom Bokart iz Dugog Sela, izrada umjetničke instalacije već je započela. Do Baške, instalacija će stići kamionom te će se potom helikopterom transportirati do Ljubimera. Trenutna faza nastajanja ovog djela sastoji se od izrade kalupa i modela prema kojima će se taliti staklo, koje zatim prolazi niz završnih obrada kako bi se dobio konačan rezultat od dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara. Taljeno staklo mora se sušiti čak nekoliko mjeseci, stoga je izrada ove instalacije i više nego dugotrajna.

Uz Rijeku 2020, glavni partneri u postavljanju umjetničke instalacije Kapi su Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!