OSMIJEH ILI GRČ?

Službeni portret Kate Middleton kao internetska šala

16.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što je prije nekoliko dana objavljen prvi službeni portret vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton uslijedile su i reakcije. Dok dio javnosti upućuje kritike autoru slike, umjetniku Paulu Emsleyu, internetom kola i nimalo laskav odgovor na portret inspiriran prošlogodišnjom neuspjelom restauracijom 120 godina stare freske 'Ecce Homo

Dugo očekivani portret britanske princeze Kate Middleton otkriven je javnosti tijekom svečanosti u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta. Ipak, nestrpljivo iščekivano djelo umjetnika Paula Emsleya nije zadovoljilo ukus većine te je naišlo na brojne kritike.

U britanskim medijima mogla su se posljednjih dana pročitati pitanja: zašto je Emsley na prvom službenom portretu Kate Middleton ovjekovječio vojvotkinjin kiseli smiješak te je li ju namjerno postarao i što ga je potaklo na slikanje tamnih podočnjaka na njenom licu?

Emsley kritike odbacuje kazavši tek da je mjesto službenog portreta želio pokazati pravo lice Kate Middleton, koju je doživio kao simpatičnu i velikodušnu osobu.

Portret je nadahnuo i ne baš laskav odgovor na internetu. Nepoznati autor inspiriran prošlogodišnjom neuspjelom restauracijom 120 godina stare freske 'Ecce Homo' koja je zahvaljujući intervenciji 80-godišnje Cecilie Gimenez postala viralni hit, na isti je način obradio i britansku princezu.