SLAVNA MAMMY

Služavka iz romana 'Zameo ih vjetar' dobiva svoju knjigu

03.04.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Služavka slavne junakinje Scarlett O'Hare iz romana 'Zameo ih vjetar', Mammy, postat će glavna junakinja novog djela Donalda McCaiga

Autor Donald McCaig, uz dopuštenje Zaklade Mitchell, pružit će slavnoj Mammy tretman kakav zaslužuje. U novoj knjizi sluškinja južnjačke ljepotice Scarlett O’Hare dobiva ime i prošlost.

Roman opisuje događaje koji prethode romanu 'Prohujalo s vihorom', a glavna je junakinja upravo Mammy – u novome djelu Ruth.

McCaig smatra da afroamerički likovi u romanu 'Prohujalo s vihorom' (1936) autorice Margaret Mitchell nisu valjano razrađeni te da su nužne korekcije.

Iz američke izdavačke kuće Atria, koja će objaviti djelo, istaknuli su da je Mammy krucijalan lik u djelu i da će njezina priča zainteresirati brojne čitatelje.

Ne tako davno u knjižare je stigao i roman 'The Wind Done Gone', u kojemu je glavna junakinja polusestra Scarlett O'Hare, Mammyna kći, no to djelo autorice Alice Randall nije napisano uz dozvolu Zaklade Mitchell koja dodjeljuje autorska prava za adaptacije.

Mitchell je napisala roman 'Zameo ih vjetar' 1936. godine.

Tri godine kasnije prema djelu je snimljen film u režiji Victora Fleminga, s Vivien Leigh i Rhettom Butlerom u glavnim ulogama, postigavši velik uspjeh kod publike i uvrstivši se na ljestvice filmskih klasika.