kineskoj publici predstavit će šest slika

Slikar Pavle Pavlović izlaže na Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Pekingu

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2022 10:06
  • Objavljeno 19.01.2022 u 10:06
Slikar Pavle Pavlović fotografiran u svom ateljeu

Slikar Pavle Pavlović fotografiran u svom ateljeu

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U organizaciji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) Pavlović se predstavlja u okviru posebne izložbe suvremene umjetnosti dvanaest europskih zemalja "Duh Europe", u Paviljonu Europske unije

Hrvatski umjetnik Pavle Pavlović sudjeluje na 9. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Pekingu, koji će se održati u Nacionalnom muzeju umjetnosti Kine od 18. siječnja do 1. ožujka.

U organizaciji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) Pavlović se predstavlja u okviru posebne izložbe suvremene umjetnosti dvanaest europskih zemalja "Duh Europe", u Paviljonu Europske unije.

"Po prvi put su na nekom međunarodnom umjetničkom bijenalu radovi umjetnika iz Europske unije, uključujući slikarstvo, fotografiju, kolaž, video i instalacije, okupljeni na zajedničkoj izložbi", ističe se u najavi NMMU-a.

Kako se objašnjava, prema strategiji "Kreativne Europe" umjetnost se određuje kao moćan alat koji može promijeniti način na koji razmišljamo i djelujemo, a ova je selekcija nadahnuta upravo tim širokim i snažnim konceptom umjetnosti.

Rad Pavla Pavlovića na 4. Bijenalu slikarstva u Domu HDLU 2017. godine

Rad Pavla Pavlovića na 4. Bijenalu slikarstva u Domu HDLU 2017. godine

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Izložba istražuje postoji li nešto što možemo smatrati "europskim duhom"

Izložba propituje može li nam umjetnost pomoći da razmišljamo i ponašamo se kao europski građani, može li definirati naš specifičan kulturni identitet, može li ta zajednička izložba u Kini pomoći umjetnicima u potrazi za jedinstvom i postoji li nešto što možemo smatrati "europskim duhom".

"Vodeći se tim pitanjima izložba europske umjetnosti u Pekingu zamišljena je kao svojevrsni eksperiment", najavljeno je.

Po riječima kustosice izložbe Lucije Sollinger, izbor umjetničkih djela kineskoj publici predstavlja širok raspon europskog stvaralaštva, od imaginarnog biciklističkog obilaska muzeja El Prado, nadrealnog portreta kulture i imaginarnih fatamorgana Istočne Europe i simbola malog mediteranskog otoka, preko snažne povezanosti s prirodom u jednoj baltičkoj zemlji, utjecaja velikih europskih slikara iz prošlosti, buntovne kreativnosti iz srca kontinenta, germanske elegancije i prisebnosti, fascinacije mitologijama skandinavskog umjetnika i, s obzirom da izložba se održava u Kini, do strasti prema Dalekom istoku gledano iz Europe.

Pavlović će se kineskoj publici predstaviti sa šest slika (Bakutaneri, Felly Kamily, Miracle of Gigi Amore, My pal Foot Foot, Presvetli i Rodg and Ann).

Slikar Pavle Pavlović fotografiran u svom ateljeu

Slikar Pavle Pavlović fotografiran u svom ateljeu

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Izlažu još umjetnici Phil Akashi (Belgija), Jan Albers (Njemačka), Eugenio Ampudia (Španjolska), Merete Barker (Danska), Trevor Borg (Malta), Jorg Korg (Njemačka), Rom Lammar (Luksemburg), Al Maser (Irska), Jozef Rafal Olbinski (Poljska), Orlan (Francuska), Christoffer Relander (Finska) te Marie Cecile & Noelle Thijs (Nizozemska).

Pavle Pavlović (1983.) diplomirao je slikarstvo 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Zoltana Novaka. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2016. asistent na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru.

Njegov odlazak na Beijing International Art Biennale (BIAB) financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!