KNJIŠKE PROGNOZE

Slijedi godina širenja self helpa

31.12.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Guardian javlja kako se u 2014. očekuje rast prodaje self help literature, koja će značajno nadmašiti i (auto)biografije slavnih, još jednu uspješnu nišu izdavačke industrije

S obzirom na to da se predviđa kako bi depresija mogla postati najraširenija bolest na svijetu, ne čudi što se suvremeni čovjek u potrazi za odgovorima okrenuo knjizi, konkretno onoj koja nudi samopomoć. To se odlično vidi u Velikoj Britaniji, javlja londonski Guardian, u kojoj izdavači u idućoj godini očekuju dodatan rast tržišta knjiga za samopomoć. Tome će svakako pomoći i džepno izdanje bestselera 'The Examined Life' koji je napisao psihoanalitičar Stephen Grosz savjetujući ljudima kako da na pravi način sagledavaju svoj život.

No to je samo jedan naslov u moru sličnih, a nakladnik Vintage odlučio se i za pokretanje posebne edicije Self Help, koja uz djela za samopomoć nudi i knjige pisaca poput Juliana Barnesa i Jeanette Winterson. Barnesova esejistička 'Nothing To Be Frightened Of' bavi se temama poput smrti, prirode, Boga i djetinjstva te se time može svrstati u kategoriju samopomoći.

O self helpu se pišu i publicističke analize, poput knjige 'Promise Land: My Journey Through America's Self-Help Culture' Jessice Lamb-Shapiro, koja je rasvijetlila značajne aspekte ove izdavačke industrije od 11 milijardi dolara. Literatura za samopomoć i dalje je najuspješnija u SAD-u, no trend se širi i na ostatak svijeta, napose Europu. 'Iako se takve knjige redovito ismijava, riječ je o tržištu koje se stalno širi, tržištu samopoboljšanja života. To što je oko 80 posto kupaca knjiga za samopomoć to i prethodno učinilo sugerira da self help - ne pomaže', smatra Lamb-Shapiro.


Guardian ističe kako će izdavači ubuduće naglašavati intelektualnu vrijednost self helpa, koji se već sada poziva na psihologiju, a uspješnice su i knjige poput 'The Novel Cure: An A to Z of Literary Remedies' Susan Elderkind i Elle Berthoud, u kojoj se preko književnih djela nudi psihička stabilnost i liječenje duše.

No treba podsjetiti kako ova vrsta literature nije ništa novo, jer je izraz 'self help' star čak 155 godina, kada se prvi puta pojavio kao naslov knjige Samuela Smilesa, škotskog političkog reformatora. On je u 'Self Helpu' ljudima dao konkretne životne savjete, primjerice kako se postaviti prema novcu, a knjiga se tijekom njegova života prodala u 250 tisuća primjeraka. Zanimljivo, najviše se knjiga za samopomoć prodaje u siječnju, koji se ujedno smatra i najdepresivnijim mjesecom. Ako je vjerovati predviđanju Guardiana kako će 2014. biti godina self helpa, onda nam možda i nema pomoći.