18. - 27. kolovoz

Škotski rockeri Franz Ferdinand glavne zvijezde 25. Špancirfesta

12.04.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Na jubilarnom 25. Špancirfestu u Varaždinu koji će se održati od 18. do 27. kolovoza, posjetitelje očekuje više od 500 programa, a glavne će glazbene zvijezde biti članovi škotskog rock banda Franz Ferdinand, najavljeno je u srijedu uz napomenu da je a Festival dobio i svoje VR izdanje

Još nas 127 dana dijeli od početka 25. Špancirfesta, a većina programa već je posložena, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth dodajući da će ovogodišnji ulični program biti "najšarolikiji i najraznovrsniji dosad".

"Performeri nam dolaze iz deset europskih i svjetskih zemalja, a za dodatni spektakl pobrinut će se tridesetak mladih plesača iz šest europskih zemalja koji za samo otvorenje Špancirfesta pripremaju glazbeno-plesni spektakl' , najavila je Toth naglasivši da je riječ o inovativnom i kreativnom projektu People Power Partnership sufinanciranom iz europskog projekta Kreativna Europa.

Na glavnoj festivalskoj Pan pozornici ove će godine besplatne koncerte održati osmero izvođača, među njima i škotska rock senzacija Franz Ferdinand koji će nastupiti 22. kolovoza.

"Napravit ćemo taj inozemni iskorak jer smo hrvatske i izvođače iz susjednih zemalja poprilično iskoristili prijašnjih godina. Stalno se traži da imamo nešto novo, nešto još bolje, tako da će prvi headliner s kojim je već potpisan ugovor Franz Ferdinand”, istaknuo je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Bosilj: Puno ovisi o tome hoće li biti donesen gradski proračun

Gradonačelnik je dodao da mnogo toga vezanog uz obilježavanje četvrt stoljeća uličnog festivala u Varaždinu ovisi o tome hoće li biti donesen ovogodišnji gradski proračun.

"Sljedeći tjedan ćemo biti puno pametniji pa ćemo vidjeti u kojem obimu ćemo moći organizirati Špancirfest jer ako nećemo uspjeti dobiti proračun do Festivala, morat ćemo malo sve smanjiti i skresati", kazao je Bosilj.

Špancirfest je među prvim festivalima u Hrvatskoj koji je dobio i svoje VR izdanje, pa će svi posjetitelji, turisti i gosti koji dođu u grad u bilo koje doba godine moći doživjeti Festival virtualno kroz VR naočale.

„U samo nekoliko sekundi posjetitelji će moći zaviriti u virtualni svijet Špancirfesta i naći se među izlagačima, performerima i razdraganim posjetiteljima te barem kroz virtualnu stvarnost doživjeti atmosferu koju je na Špancirfestu doista teško riječima opisati”, kazala je Toth.

VR izdanje Špancirfesta TZ grada Varaždina financirala je sredstvima Hrvatske turističke zajednice, uz potporu TZ Varaždinske županije, a posjetitelji ih mogu isprobati u uredu Turističke zajednice u Ulici Ivana Padovca.