od 13. do 22. travnja

Počinje 32. Muzički biennale Zagreb – najvažniji festival suvremene glazbe u Hrvatskoj

12.04.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Muzički biennale Zagreb od 13. do 22. travnja donosi pedesetak najraznolikijih programa, od kojih su veliku pozornost i prije otvorenja privukli prva hrvatska opera za bebe 'Opera rosa' te opera 'Lennon' o fenomenu Johna Lennona koju je skladao Ivo Josipović

Festival koji od 1961. istražuje sve aspekte suvremene glazbe i postavlja njezine trendove, u svom 32. izdanju dolazi na desetak gradskih lokacija, od HNK i Lisinskog do Močvare i Kseta, uz čak 25 novih, naručenih kompozicija.

Otvorenje festivala metaforički će predstaviti sve ono što će se događati na festivalu, rekla je umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek-Petrić na konferenciji za novinare. Podsjetimo, s umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić nedavno smo objavili i intervju uoči novog Muzičkog biennala, a taj je razgovor dostupan na ovoj poveznici.

Na dan otvorenja u "Lisinskom" će nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a koji će izvoditi Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila, a u manje klasičnočm prostoru, Pogonu Jedinstvo, ansambl Zeitkratzer koji će spojiti opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk.

Ravnateljica je najavila atraktivna gostovanja skladateljskih zvijezda, među kojima su Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian, dok će rezidencijalni ansambl masterclassa i festivala biti Klangforum Wien.

Program donosi i "Balkan affairs" ansambla Neue Vocalsolisten Stuttgart, sa šest naručenih skladbi mlađih autora s područja bivše Jugoslavije o njihovom doživljaju ovdašnjeg rata.

Biennale će zatvoriti praizvedba opere "Lennon" - o kojoj smo na stranicama kulture tportala opsežno porazgovarali s bivšim predsjednikom - a koja je koprodukcija sa zagrebačkim HNK.

"Maestro Josipović napisao je na libreto Marine Biti operu koja traje oko sat i pol, o posljednjim momenima života Johna Lennona", rekao je dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender.

"Probe su bile vrlo intenzivne, napokon nakon pandemijskog razdoblja radimo bez ograničenja i imamo na raspolaganju cijeli ansambl", dodao je.

Program za djecu i mlade

Program za djecu i mlade podijeljen je prema različitim dobnim skupinama.

Među ostalim praizvest će se "Opera rosa", za djecu od 1 do 3 godine, s kojima komunicira na emocionalnoj, intuitivnoj razini, a tu je i humanitarni projekt "Raspjevane priče", za pomoći ukrajinskoj djeci koja žive u Hrvatskoj, najavila je voditeljica tog programa Nina Čalopek.

Jazz novinar i publicist Davor Hrvoj iz ovogodišnjeg je programa izdvojio i nesvakidašnji nastup vizualnog umjetnika i jazz-glazbenika, koncertni filmsko-instalacijski program Music Beyond Zen.

MBZ se umjesto na jednu temu, fokusira na njih više aktualnih, od ekoloških do društveno-političkih, s fokusom na ekološku odgovornost i kulturnu održivost, pa će se održati i diskurzivni razgovori o utjecaju tehnologije na razvoj umjetnosti, odnosu institucionalne i nezavisne scene te ekološkoj održivosti u kulturi.