razgovor

Škola dokumentarnog filma: Većina naših polaznika spremna je raditi na svojim prvim projektima

07.09.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Restartova Škola dokumentarnog filma upravo upisuje novu generaciju filmaša, a Škola će se održati u Zagrebu od listopada 2023. do veljače 2024. U Školu se još nekoliko dana mogu prijaviti svi zainteresirani za stjecanje znanja i vještina potrebnih za snimanje vlastitog dokumentarca, bez obzira na godine i iskustvo, a online prijave su otvorene do nedjelje, 10. rujna. Povodom upisa nove generacije Restartovih filmaša razgovaramo s predavačicama i predavačima, redom istaknutim hrvatskim filmašicama i filmašima

Predavački tim Škole čine domaći i inozemni predavači i mentori. Radi se o iskusnim profesionalcima koji aktivno sudjeluju u domaćoj i međunarodnoj kinematografiji te će polaznicama i polaznicima biti dragocjen izvor znanja, iskustva i savjeta u radu na filmu. Predavači Škole su redatelj Igor Bezinović, montažerka Hrvoslava Brkušić, multimedijska umjetnica Katerina Duda, redateljica Ana Hušman, fotograf i snimatelj Bojan Mrđenović, snimateljica Dinka Radonić, producent Oliver Sertić, redatelj Nebojša Slijepčević, producentica Vanja Jambrović, snimatelj zvuka Matija Santro i dizajner zvuka Luka Gamulin. Pored stalnih predavača, program Škole uključuje i druge filmske stručnjake kao gostujuće predavače.

Više informacija o Školi i načinu prijave možete vidjeti ovdje.

O Školi dokumentaristike razgovaramo s ekipom iz Restarta.

Što izdvajate kao najveću prednost Restartove škole?

ŠDF: Škola je intenzivni obrazovni program nakon kojega polaznice i polaznici mogu same procijeniti žele li se i dalje baviti filmom, a ako ne, stečene vještine vezane za kreativnost, planiranje, tehnologiju, rad u grupi, organizaciju itd. im mogu koristitii i izvan filmskog svijeta, u svakodnevnom i profesionalnom životu.

Riječ je o 13. generaciji Restartovih dokumentarista-školaraca. Možete li izdvojiti nekoliko naslova koje su tijekom godina autorice i autori završili, nakon pohađanja škole?

ŠDF: Prošle godine nastali su filmovi “U potrazi - jedna noć u Zagrebu” Matee Jocić i “Korijen” Dore Fodor koje smo odabrali da predstavljaju Školu na nedavno završenom filmskom festivalu Liburnia. To su najnoviji naslovi pa ćemo izdvojiti njih.

Poznato je da se stvaranju filma u vašoj Školi pristupa kao cjelovitoj djelatnosti, pa se tako uči snimanje, montaža slike i zvuka, produkcija, dramaturgija i režija filma. Budući da škola traje od listopada do veljače, čini mi se da je to turbo dinamično - kako za polaznike, tako i za predavače. Kako se svi skupa snalazite u tom tempu?

ŠDF: Točno, vrlo je dinamično, snalazimo se jer smo već uhodani i jer ima puno predavača koji pokrivaju mnogo sektora. Ponekad smo spremni prilagođavati program trenutnim okolnostima, pa nam fleksibilnost olakšava proces.

  • +4
Škola dokumentarnog filma Restart Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Uzmimo hipotetski slučaj: polaznica ili polaznik imaju dobru ideju za film, ali nemaju nikakvog praktičnog filmskog iskustva. Koliko su oni zaista spremni za snimanje, jednom kada je škola gotova, naravno ako su redovno pohađali sate i odrađivali sve vježbe?

ŠDF: To ovisi o tipu dokumentarca koji žele snimati nakon Škole, ali vjerujemo da je većina polaznika kvalificirana da nakon Škole krenu raditi na svojim prvim ambicioznijim projektima.

Koliko se u prosjeku završi filmova nakon Škole?

ŠDF: Tijekom Škole svi polaznici završe svih 5 vježbi, postoje neke iznimke, ali načelno svi završe sve vježbe.

Nudi li Restart polaznicima mentorstvo i nakon same Škole, producirate li dalje najperspektivnije projekte i kako ih birate?

ŠDF: Da, nakon Škole neki polaznici odlučuju se raditi nove filmove u sklopu projekta Restart laboratorij, koji funkcionira neovisno o Školi, na njega se mogu prijaviti i osobe koje nisu završile Školu, ovisi o njihovoj temi, vremenu i entuzijazmu.

Što svaki polaznik ili polaznica koji upisuju Restartovu školu dokumentarnog filma mora znati?

ŠDF: Svaki polaznik mora znati da je potrebno uložiti puno vremena i truda da bi se radili dobri filmovi.

Kako se promijenila škola od svog prvog izdanja pa do danas?

ŠDF: Iskusniji smo, pametniji i mlađi nego prije 13 godina.

Kako biste pozvali one koji su i dalje neodlučni da se pridruže novoj generaciji Restartovih dokumentarista?

Prijavite se, uvijek možete odustati u zadnji čas prije početka Škole, ako se predomislite. Bez straha, prvo recite hop pa skočite!