'MEMOGRAM' IVANA GUNDIĆA

Sjećanja u raspadu: Fotografije kao podsjetnici na prolaznost i smrt

18.01.2021 u 15:51

Bionic
Reading

Diplomska izložba fotografija Ivana Gundića pod nazivom "Memogram", koja se bavi propitivanjem medija fotografije kao posrednika u očuvanju sjećanja, bilježeći također smrtnost i prolaznost, otvara se u petak, 22. siječnja, u ADU Galeriji f8 u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, riječ je o introspektivnom ili autorefleksivnom istraživanju uporabom umjetničke i znanstvene metodologije u mediju fotografije koje umjetnik proširuje elementima videa, ambijentalne instalacije i ready-made umjetničkih predmeta.

"U okviru vlastite obiteljske povijesti autor je promatrao poziciju medija fotografije kao mnemoničkog sredstva koje posreduje u očuvanju sjećanja, ali istovremeno bilježi smrtnost i prolaznost", stoji u najavi.

"Snažnu mu uvjerljivost pruža činjenica da je istraživanje autor sproveo ne samo na sebi samom, nego, uvjetno rečeno, i na svojim bližnjima. Time je bezuvjetno objavio da je središnja tema rada de facto neumitni protok vremena i čovjekovo grčevito držanje za bilo kakvu mogućnost koja mu, vjeruje, može jamčiti konkretan, mjerljiv opstanak makar kakvog djelića njegova identiteta, ličnosti, osobne povijesti", napisao je o izložbi likovni kritičar i autor predgovora kataloga izložbe Bojan Krištofić.

Dokumentirajući putem videa i fotografije kemijski proces "umiranja fotografija" i nestajanja izvornih odraza osobnosti na krhkim komadima papira, Gundić je došao i do estetski zahvalnih rezultata, koji također pronicljivo relativiziraju vrijednosni sustav utemeljen na strahu od smrti i upućuju na to da su takve fotografije u raspadanju možda istinitiji prikaz prošlosti – sjećanja, pamćenja – od prizora koji bi zadržali ono što se fiksirati ne može, dodaje Krištofić.

Kako umjetnik pojašnjava u svojoj izjavi o radu, fotografije kao predmeti koji evociraju sjećanje možda mogu trajati dugo, ali zasigurno ne zauvijek, te ih svodi na elementarnu supstancu srebra koja i dalje djeluje kako memorijski objekt, čineći ih tim postupkom vječnima.

Mentorice diplomskoga rada su Jelena Blagović i Iva Prosoli Stojkovska, a komentor je Davor Konjikušić.

Ivan Gundić rođen je u Koprivnici 1993. godine. Završio je preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno pohađa diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Bavi se temama društva, jezika, memorije, ideologije i identiteta. Poseban interes pokazuje za eksperimentiranje sa samim medijem fotografije, alternativnim poimanjima procesa i tehnika fotografiranja, kao i za kombiniranje fotografije i drugih medija. Godine 2018. predstavio se prvom samostalnom izložbom u sklopu festivala Organ Vida. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 27. veljače, a dio je kontinuiranog programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja diplomske izložbe studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.