VIRTUALNI OBILASCI

Sjajna umjetnost na dlanu: Istražite ovih 10 muzeja i kolekcija iz sigurnosti vlastitog doma

30.03.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Online svijet, srećom, uvijek obiluje sjajnim sadržajima o umjetnosti, a sada, u doba izolacije, otvara vam se više vremena da ih istražite i prisjetite se starih favorita ili pak nađete nove. Da ipak ne biste previše virtualno lutali, donosimo vam izbor nekoliko zanimljivih muzeja i kolekcija s kojima možete početi i koje ovih dana možete obići kad god poželite, iz sigurnosti vlastitog doma, u miru i bez ikakvih gužvi

Muzej moderne umjetnosti, New York

Klasičan izbor, slavna njujorška MoMA broji preko 200 tisuća djela moderne i suvremene umjetnosti, a online se zasad može pogledati njih 84 tisuće, u potpisu više od 26 tisuća umjetnika iz čitavog svijeta. Za početak potražite domaće, poput Borisa Bućana, Sanje Iveković, Ivana Picelja ili Mangelosa, a zatim se uputite u istraživanje jedne od najslavnijih slika svih vremena, 'Zvjezdane noći' Vincenta van Gogha, ulja na platnu iz 1889. i remek-djela postimpresionizma, koje je čuveni nizozemski umjetnik naslikao tijekom boravka u umobolnici u Saint Rémyju. Upoznajte se, među ostalima, i s radovima Lee Krasner i Barbare Kruger ili pak Sophie Taeuber-Arp, svestrane i inovativne švicarske umjetnice kojoj MoMA u studenom 2020. priređuje veliku retrospektivu - 'Sophie Taeuber-Arp: Living Abstraction'.

Britanski muzej, London

Česta meta rasprava i kontroverzi u kontekstu pitanja trebaju li zapadnjački muzeji vratiti umjetnine zemljama njihova porijekla, slavni Britanski muzej čuva zapanjujućih osam milijuna predmeta iz cijeloga svijeta, a prošle godine posjetilo ga je preko šest milijuna ljudi. Glavno odredište pritom im je redovito kamen iz Rosette, ploča zahvaljujući kojoj su znanstvenici uspjeli dešifrirati egipatske hijeroglife.

Detaljno ga se može proučiti ovdje, a muzej na svojoj stranici na Google Arts & Culture nudi čitav niz izložbi, uključujući onu o tradicionalnom nakitu i nošnji balkanskih krajeva, na kojoj se, među ostalim, mogu vidjeti jakičar, kakav su za vjenčanje nosile hercegovačke nevjeste kasnih 1800-ih.

Pergamski muzej, Berlin

Meta kontroverzi, kao i Britanski muzej, Pergamski muzej smješten na Muzejskom otoku u Berlinu, kao glavnu atrakciju nudi predivne i vjerno rekonstruirane Ištarine dveri, monumentalnu osmu kapiju za unutrašnji grad Babilona, koju je oko 575. pr. Kr. dao podići Nabukodonosor II. Posvećene Ištar, božici neba i zemlje, plodnosti, majčinstva, erotike, mira i rata, čiji su simbol lavovi, dveri su rekonstruirane 1930-ih, od materijala koje je početkom 1900-ih na području današnjeg Iraka iskopao njemački arheolog Robert Koldewey i visoke su 14 metara te široke 30 metara. Izbliza ih možete razgledati u nekoliko online izložbi na stranici Pergamskog muzeja na Google Arts & Culture.

Muzej Isabelle Stewart Gardner, Boston

Smješten u nekadašnjem domu američke kolekcionarke Isabelle Stewart Gardner, ovaj po njoj nazvan Muzej u Bostonu čuva, među ostalima, slavno djelo talijanskog umjetnika Tiziana iz 1562., 'Otmicu Europe', čijoj su se odvažnoj dijagonalnoj kompoziciji divili mnogi slikari i često ju kopirali.

Na Google Arts & Culture, osim detalja o kolekcijama Muzeja, možete doznati sve i o jednoj od najpoznatijih pljački umjetnina, iz ožujka 1990., kad su dva lopova prerušena u policajce ušetala u Muzej Isabelle Stewart Gardner i ukrala čak 13 remek-djela za kojima se još uvijek traga. Virtualna šetnja provest će vas kroz muzejske prostorije u kojima su na mjestima ukradenih slika dan-danas praznine. Među onima koje nedostaju je i 'Koncert' Johannesa Vermeera, koji, prema procjenama od 2015., vrijedi 250 milijuna dolara što ga čini najskupljim ukradenim predmetom na svijetu.

Muzej Getty, Los Angeles

Među neprikosnovenim hitovima Muzeja J. Paul Getty svakako su 'Irisi' Vincenta van Gogha iz 1889. i 'Nasmijani Rembrandt', rani autoportret slavnog nizozemskog baroknog slikara (oko 1628.), ali posebnu pažnju zaslužuje muzejska zbirka fotografija, koja se, osim na službenoj stranici muzeja, može proučiti i na Google Arts & Culture. Među njenim draguljima, radovi su Alfreda Stieglitza, Edwarda Steichena, Julije Margaret Cameron te Eadwearda Muybridgea, engleskog fotografa i izumitelja poznatog po kronofotografiji, snimanju u pravilnim vremenskim razmacima.

Eksperimentirati je počeo snimanjem konja u galopu, nakon što ga je 1872. Leland Stanford, vlasnik konjskog trkališta, kasnije i kalifornijski guverner te osnivač Sveučilišta Standford, pitao da mu riješi jednu nedoumicu. Stanford je, naime, tvrdio da u konjskom galopu postoji trenutak kad su sva četiri kopita u zraku, a Muybridge je, da bi našao odgovor, razradio shemu za trenutačno snimanje pokreta. Rezultat je čuvena serija fotografija konja u trku, za koju je koristio niz od 50 fotoaparata. Poslije je pokret istraživao na drugim životinjama i na ljudima.

Mauritshuis, Den Haag

Zvan i najmanjim savršenim muzejom na svijetu, Mauritshuis je smješten u samom srcu Den Haaga, a čuva neka od najvažnijih i najpoznatijih djela nizozemske umjetnosti. Prvo među njima svakako je 'Djevojka s bisernom naušnicom', slavna slika Johannesa Vermeera iz 1665., potom 'Lekcija anatomije' Rembrandta, kao i njegov autoportret iz 1669., a tu je i 'Češljugar' Carela Fabritiusa, prema kojemu je napisan i istoimeni roman, za kojega je Donna Tartt dobila Pulitzera 2013. Na Google Arts & Culture možete pogledati izložbu top 10 , a zatim istražiti ostatak kolekcije te se prošetati intimnim muzejskim prostorijama.

The Today Art Museum (TAM), Peking

Osnovan 2002. u Pekingu, ovaj privatni muzej posvećen je suvremenoj kineskoj umjetnosti, a u kolekciji se ističu radovi Yuea Minjuna, najpoznatijeg po autoportretima na kojima je smrznut u osmijehu, toliko razvučenom da djeluje bolan. Motiv je razradio u raznim medijima, od slike do skulpture, i vremenom mu je postao zaštitnim znakom, a pojedini su ga zbog njega prozvali i predstavnikom kineskog 'ciničnog realizma', što Minjun kao etiketu odbija. Nekoć je bio električar, a pažnju svjetske javnosti na sebe je skrenuo 1999. na Venecijanskom bijenalu. Sotheby's u Hong Kongu 2007. mu je djelo 'Execution' prodao za 5,9 milijuna američkih dolara.

Nacionalna galerija Australije, Canberra

Nacionalna galerija Australije zbog koronavirusa je morala zatvoriti svoju posljednju izložbu, retrospektivu Hugha Ramsayja, australskog umjetnika koji je preminuo u dobi od samo 28 godina (1877. - 1906.). Zbirku ovog državnog muzeja čini više od 160 tisuća djela, a ističe se opus slikara i grafičara Sidneyja Nolana (1917. - 1992.), poznatog po ciklusu kompozicija o australskom legendarnom pučkom heroju, bušrendžeru Nedu Kellyju, kao i po krajolicima iz unutrašnjosti Australije sirovog kolorita i s izraženim smislom za fantastiku.

Tu je i Ron Mueck, australski kipar koji živi i radi u SAD-u, a koji je slavan po svojim skulpturama koje opisuju 'stvarnijima od stvarnosti'. U zbirci Nacionalne galerije Australije može se vidjeti njegova 'Trudnica'.

11 Conti Museum, Pariz

Smješten u Monnaie de Paris, pariškoj kovnici, nakon petogodišnje je renovacije ovaj muzej ponovno otvoren krajem rujna 2017. U njemu se redovito mogu vidjeti sjajne izložbe svjetskih suvremenih umjetnika, a među posljednjima je ona njemačko-američke umjetnice Kiki Smith koja u osebujnim radovima tematizira seksualnost, rađanje i regeneraciju. Prethodile su joj jednako zanimljive izložbe njemačkog umjetnika Thomasa Schüttea i indijskog umjetnika Subodha Gupte.

African Artists' Foundation, Lagos

Pokrenuta 2007., kolekcija prikuplja i promovira suvremenu afričku umjetnost, a jedan od projekata im je LagosPhoto Festival, međunarodni festival fotografije čiji se katalog najboljeg od 2010. do 2017. može pogledati na online izložbi. Pomnije proučite svakako radove Kudzanaija Chiuraija, hvaljenog multimedijskog umjetnika iz Zimbabvea, koji propituje socijalne, političke i kulturne probleme svoje zemlje ili pak Omara Victora Diopa, proslavljenog samoukog fotografa iz Senegala, koji kroz narativ nogometnih zvijezda reinterpretira ključne momente povijesti borbe za građanska prava crnaca. 'Nogomet obično razotkriva kako stojimo po pitanju rase', objašnjava svoj koncept.

Reinterpretacijom afričkog iskustva i identiteta i to kroz zapadnjački okvir bavi se i Namsa Leuba, švicarsko-gvinejska umjetnica kojoj je najpoznatiji kontroverzni projekt 'Ya Kala Ben'. U njemu je simboličke svete statue iz kozmoloških rituala, vrlo važnog segmenta kulture Gvineje, oživjela kao modele odjevene u ručno izrađene kostime, što su mnogi iz Gvineje doživjeli kao svetogrđe te stoga čak i nasilno reagirali na projekt. Zanimljiv je i rad nigerijskog umjetnika Ime Mfona koji testira predrasude nudeći crno-bijele portrete svojih modela, bez ikakvog konteksta i pozadine, prepuštajući promatraču da sam nadopuni priču o njima.