NEZAVISNO POVJERENSTVO

Sindikat predlaže rješenje krize u zagrebačkom HNK-u

18.09.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Potaknuti krizom koju je pokušaj odabira novog intendanta HNK-a Zagreb uveo u to kazalište, iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi dosjetili su se rješenju

Zaključivši da od 1840. otkako HNK Zagreb postoji nije zabilježen ovakav odnos spram nacionalne kazališne kuće, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi odlučio je predložiti vlastito rješenje kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale u budućnosti.

Predlažu osnivanje Povjerenstva za izbor intendanta HNK-a koje će biti sastavljeno od pet članova, redom istaknutih neovisnih kulturnih umjetnika. Svaki od osnivača imao bi obavezu imenovati po dva člana, a petog člana birali bi suglasnom voljom. U slučaju u kojem se Grad Zagreb i Ministarstvo kulture ponovno ne bi uspjeli usuglasiti oko zajedničkog kandidata, postupak izbora trebalo bi prepusti Povjerenstvu za izbor intendanta HNK-a.

'Predloženo rješenje, temeljeno je na ravnopravnosti osnivača – suvlasnika HNK-a u Zagrebu, pravično je i u interesu obiju strana. Također sprečava mogućnost nametanja volje jednog osnivača spram drugoga, odnosno nametanje volje temeljem mehanizama zakonodavne vlasti kroz izmjene Zakona o kazalištima, a što ne rješava problem, nego ga, dapače, na štetu cjelokupne kulture i kulturne javnosti te zaposlenika razvlači do u nedogled', stoji u Priopćenju Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi objavljenom na internetskim stranicama.

Priopćenje u cijelosti pročitajte ovdje: priopćenje sindikata.doc